Neste skoleår må alle elever fra første til fjerde trinn ta en obligatorisk ferdighetsprøve i svømming. Målet er at alle elever skal kunne svømme innen utgangen av fjerde klasse.

Torsdag lanserte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) nettportalen svømmedyktig.no med informasjon og støttemateriell som skoler trenger for å tilrettelegge og gjennomføre en god svømmeopplæring.

– Tidligere har ferdighetsprøver i svømming vært frivillig, men nå blir det obligatorisk. Svømming er ikke noe du lærer i løpet av noen få timer. Siden prøven består av sju øvelser, får skolene en pekepinn om hvilke elever som trenger ekstra støtte for å nå kompetansemålene, sier Isaksen.

Både ufaglærte og faglærte svømmelærere, rektorer og skoleeiere har kommet med innspill til innholdet på nettsidene.

En ferdighetsprøve i svømming ble innført skoleåret i fjor høst. Prøven var frivillig det første året og gjøres obligatorisk fra og med skoleåret 2017–18. Elevene skal gjennomføre delprøver i løpet av 1 til. 4. årstrinn.

Samtidig med at det ble innført, ble det også gitt 60 millioner kroner i tilskudd til svømmeopplæring i barnehager i 2016 og 2017, og forslag om ytterligere 40 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett i 2017. Målgruppen er barn i alderen fire til seks år.

I det samme programmet ble det også gitt 10 millioner kroner i tilskudd til svømmeopplæring for nyankomne minoritetsspråklige elever.