Folk som mister pass ofte kan nektes nytt pass

Mister du passet ditt tre ganger, risikerer du å måtte vente mange år på et nytt. 33 000 norske pass stjeles eller mistes hvert år. Nå skal misbruket stanses.

Nå skal det heller ikke lenger være mulig å kjøpe nødpass til alle reiser man foretar.   Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Saken oppdateres.

33 000 i året er et altfor høyt tall, slår Politidirektoratet fast. Politiet strammer derfor inn reglene for utstedelse av nye pass til dem som roter bort passet sitt, skriver Dagbladet.

LES OGSÅ: Nå kan du bestille passtime i Trondheim
LES OGSÅ: I Trondheim må du vente halvannen måned på nytt pass. I Oslo får du time på dagen

10. februar i år sendte politidirektoratet ut nye retningslinjer for hvordan politidistriktene skal forholde seg overfor dem som gjentatte ganger mister passene sine. Mister du to pass i løpet av ti år så vil du få en advarsel i posten. Mister du det for tredje gang kan du bli nektet nytt pass.

– Passloven gir hjemmel for å nekte utstedelse av nytt pass dersom «passet ikke oppbevares betryggende av passinnehaveren eller finnes i uvedkommendes besittelse», sier Gitte Hessenschmidt, avdelingsleder ved Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt.
LES OGSÅ: Satte opp passtimer eksklusivt for folk fra Selbu og Tydal

Også reglene for nødpass strammes inn etter at folk heller kjøper nødpass i stedet for å stille seg i passkø hos politiet

– Vi har tidligere hatt situasjoner der folk kjøper nødpass for en konkret reise på Gardermoen i stedet for å stille seg i lange passbestillingskøer i Oslo. Og så gjør de dette hver gang de reiser. Det er det nå blitt satt en stopper for siden dataanlegget varsler om forhistorien. Nødpass skal ikke være en snarvei gjennom systemet, sier Hessenschmidt.
Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter

På forsiden nå