Stine Sundfær (32) har selv hatt problemer med å bli gravid. Men nå som hun er ferdig med egen prosess og har fått en datter vil hun gjerne hjelpe andre til å bli gravide.

Trondheimskvinnen er skuffet over at den ferske stortingsmeldingen om bioteknologi ikke lar henne gjøre det.

Regjeringen la frem meldingen fredag ettermiddag. Der utsettes avgjørelsen både om eggdonasjon og om enslige skal få rett til assistert befruktning.

Opprettholder surrogatiforbud

Meldingen kommer med klare anbefalinger på en rekke områder:

  • Forbudet mot surrogati videreføres

  • Foreldre som får barn med surrogati skal ikke straffes

  • Ikke-anonym sæddonasjon opprettholdes

  • Barn ned til 15 år skal få vite at de er blitt til ved sæddonasjon.

  • Kvinner som av medisinske årsaker blir infertile i ung alder har rett til å lagre egg, for kvinner som kommer tidlig i overgangsalder

  • Personer som skal gjennomgå kjønnsbekreftende behandling skal også fortsatt kunne lagre sæd for senere bruk til assistert befruktning.

  • Videre foreslås det en mer fleksibel regulering av lagringstid for befruktede egg og tydeligere regulering av bruk av lagrede befruktede egg.

UTSETTER: Helseminister Bent Høie vil ikke ta stilling til eggdonasjon nå.

Men Regjeringen velger å ikke ta stilling til de spørsmålene som mange er opptatt av; eggdonasjon og assistert befruktning til enslige.

– Dette er vanskelige etiske problemstillinger hvor regjeringen ikke har falt ned på en endelig konklusjon, sier Bent Høie.

Han innrømmer at dette er en kinkig sak for Regjeringen.

– Det er uenighet mellom Høyre og Fremskrittspartiet. Det er tunge argumenter på begge sider, og derfor vil vi ta denne debatten i Stortinget.

Danske kvinner får 7000 kroner for å donere egg

Stine og Robert Sundfær i Trondheim ble foreldre til lille Ida for 11 måneder siden. Den lille tulla er familiens midtpunkt, og har akkurat begynt å reise seg opp langs bord og stoler.

Stine Sundfær har vanskeligheter med å forstå hvorfor det ikke blir tillatt med eggdonasjon.

Dette er i dag tillatt blant annet i både Sverige og Danmark. I Danmark er kompensasjonen til eggdonorer nylig hevet fra 2400 til 7000 kroner, nettopp for å få flere donorer.

– Det er dumt at Norge henger så langt etter at kvinner til dra til utlandet for å få hjelp. De har det beintøft og det er veldig sårt. Det er ikke en menneskerett å få barn, men det er lov å ønske så sterkt. Og når muligheten finnes er det dumt at det skal være vanskelig. Det vil være frivillig for donorene.

VIL DELE: Det tok mange år før Stine og mannen Robert Sundfær ble til tre og lille Ida ble født! Stine går gjerne gjennom en prosess og fryser ned egg til andre kvinner. Det er ikke lov i Norge, men i de andre landene i Norden.

Ble syk, fikk hjelp

Veien til å bli foreldre var lang for det unge paret. Stine Sundfær hadde operert vekk begge egglederne fordi hun har sykdommen endometriose.

Derfor var IVF den eneste løsningen. Det er en metode der det tas ut eggceller som tilsettes hver eggcelle noen tusen sædceller. De finner selv finne veien inn i egget.

Befruktningen skjer derfor på samme måte som ved en naturlig befruktning i kvinnens eggleder.

Stine og Robert Sundfær gjennomgikk fire slike behandlinger på et offentlig sykehus uten resultat. Etter en pause kontaktet de Spiren Fertilitetsklinikk, en privatklinikk i Trondheim.

For to år siden gjennomgikk Stine Sundfær en hormonbehandling og det ble tatt ut syv egg. To av disse ble befruktet. Ett egg ble satt inn, og ett ligger nå på frys til bruk ved en eventuell senere anledning.

Vil hjelpe andre

Det befruktede egget ble til lille Ida. Paret har ikke tatt stilling til om de orker å gå gjennom prosessen en gang til, men Stine er sikker på at hun om mulig vil hjelpe andre kvinner som har problemer med å bli gravide fordi de mangler egg eller ikke har god nok kvalitet på eggene.

– Jeg kunne gjerne gått inn i en prosess med hormonstimulering og donert egg til andre par. Jeg kunne ikke gitt fra meg et befruktet egg, heller ikke overskuddsegg fra behandlingen for å gjøre meg gravid. Men hvis jeg kan hjelpe andre med å få barn gjør jeg gjerne det, sier hun.

Helsedirektoratet sier ja til eggdonasjon

Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, mener eggdonasjon er medisinsk forsvarlig, men etisk og kulturelt vanskelig. Helsedirektoratet konkluderer likevel med at Norge bør vurdere å tilby eggdonasjon fordi det er trygt både for donor og mottager.