Det er avl av hunder for å oppnå et bestemt utseende som går på bekostning av dyrenes helse, Veterinærforeningen vil ha slutt på.

– Altfor mange hunder i Norge fødes med en anatomi som gjør at de har veldig dårlig helse. Dette er viktig å få oppmerksomhet rundt dette slik at ikke dyr blir født til lidelse, sier Torill Moseng, president i Den norske veterinærforening, til NRK.

Ifølge kanalen nevnes blant annet Cavalier King Charles Spaniel – en av Norges mest populære hunderaser – i oppropet. Disse hundene blir ifølge veterinærene ofte født med kronisk hodepine fordi de er avlet fram med skaller som er for små til hjernen.

Dyrevelferdsloven fast at det ikke skal drives avl som påvirker dyrs fysiske eller mentale funksjoner negativt.

– Men det er tydelig at loven ikke følges opp med nok kraft. Nå må holdninger skjerpes og myndighetene fremme nye tiltak, heter det i oppropet.

Mattilsynet uttrykker også bekymring for problematikken, men sier det er vanskelig å gjennomføre tilsyn med alle oppdrettere.

Norsk Kennel Klub, som organiserer hundeeiere og oppdrettere, avviser i en epost til NRK at oppdrettere styres av kommersielle interesser, og ikke hundenes velferd. De sier også at de jobber mye med å kurse oppdrettere i avl.