Anita fra Stjørdal sto togfast på Dovrebanen

Hun satt på det sørgående toget fra Trondheim, og skulle i utgangspunktet ankommet Oslo litt over 22.00.

Anita Moen kommer seg ikke hjem til Oslo før på morgenkvisten lørdag.  Foto: Agnethe Weisser

Saken oppdateres.

Stjørdalingen Anita Moen er på vei hjem til Oslo etter å ha vært på ferie i hjembyen. Hun sier de har stått stille på Otta siden litt før halv syv. Først fikk de beskjed om at de kom til å måtte vente i to timer. Når vi snakker med henne rundt halv ti, har det imidlertid gått tre timer.

- Vi må jo bare sitte her og vente, det er ikke så mye mer å gjøre. Vi har fått en pakke kjeks, drukket litt vin, og fått tilbud om kaffe, forteller Moen. Hun synes det er rart at NSB ikke har klart å få tak i noen busser, ettersom de nå har stått der i veldig mange timer.

NSB melder like etter klokken 23.00 at sporene er åpne igjen. Likevel kan det ventes noen forsinkelser.

Flere timer forsinket

Toget hun sitter på gikk halv fire fra Trondheim, og skulle være i Oslo litt over klokken ti i kveld. Samtidig som vi snakker med Moen på telefon får passasjerene på toget beskjed om at toget kan bli stående til halv tolv.

- Det er helt forferdelig, sier stjørdalingen etter hun har lest beskjeden.

- Jeg skal ikke noe spesielt, så for meg er det ikke så farlig, men jeg tenker på de som har barn de skal hjem til, og de som har noen avtaler. Blir vi stående til halv tolv tror jeg kanskje jeg må finne et sted å overnatte, for da er jeg i så fall ikke hjemme før klokken fire i natt, forteller hun.

Toget har stått på Otta i flere timer.  Foto: Agnethe Weisser

Skyldes solslyng

På NSB sine hjemmesider står det at Vinstra-Kvam er stengt for togtrafikk på grunn av solslyng, og at passasjerer må regne med forsinkelser.

- Det er Bane NOR som melder om solslyng på sporene. Vi venter til de har vært ute og sjekket, og forholder oss til det de gir beskjed om, forteller pressevakt i NSB, Håkon Myhre.

Sporet har vært stengt siden litt over klokken seks i kveld, og ifølge medievakten i Bane NOR, Randi Folke-Olsen, har de folk ute som jobber på spreng for å få ordnet opp.

- Vi håper det blir utbedret så fort som mulig slik at togtrafikken kommer igang igjen. Solslyng er noe som tar lang tid å utbedre, det er desverre ikke gjort på bare et kvarter. Man kan heller ikke kjøre tog over sporet før det er i orden, forteller Folke-Olsen.

Når vi snakket med henne rundt halv ti fredag kveld regnet hun med at sporet ville åpnes igjen i løpet av en time.

- Det tar lengre tid å utbedre enn de først trodde, forteller Folke-Olsen etter det er blitt ytterligere forsinket.

- De må være helt sikre på at alt er i orden før vi kan sette togtrafikken i gang igjen. Jeg ville ikke satset mye penger på at det blir klart før halv tolv, men passasjerene vil få svar fortløpende, sier hun.

Myhre i NSB forteller at det jobbes med å sette opp busser, men det er foreløpig usikkert om de klarer det før halv tolv.

Både Myhre og Folke-Olsen anbefaler folk som skal ta tog i området å sjekke NSB-appen eller nsb.no for oppdatert informasjon.


Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitte

Solslyng
  • Stålet som skinnene er laget av, har den egenskapen at det forsøker å trekke seg sammen når det er kaldt og utvide seg når det er varmt. I og med at skinnene er låst fast og ikke kan bevege seg, oppstår store strekk- og trykkrefter i skinnene. Det kalles solslyng hvis trykkreftene blir så store at sporet ikke klarer “å holde igjen”, men knekker ut og begynner å bukte seg.
  • Kilde: Jernbaneverket.no
På forsiden nå