Politiet:

- Folk spekulerer i promillegrensen til sjøs

Det er mange båtfolk som spekulerer i promillegrensen til sjøs. Politiet mener derfor grensen bør bli lavere. 

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner er med på politibåten i Oslofjorden. Politibetjent Inge Solberg i Sjøtjenesten i Oslo følger med fra styrehuset.   Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Folk flest har ikke vært så flinke til å holde seg unna alkoholen hittil i sommer når de nyter båtlivet, mener politiet.

– Nei. det er mange som spekulerer. Det er jo koselig å ta seg et glass vin eller en øl når man er ute på sjøen. Men vi møter veldig mange som spekulerer i promillegrensen og ligger og vipper. Så vi kunne tenke oss at grensa var lavere, sier politiførstebetjent Eva Brekke i Sjøtjenesten i Oslo.
Les også: - De kjører som galninger her ute

Mange ulykker med fritidsbåter skjer i alkoholpåvirket tilstand. Mens promillegrensen på land er 0,2, er grensen til sjøs 0,8.

Motorproblemer

Tirsdag var statsråd Jan Tore Sanner (H) på sin aller første båttur hittil i år – med politiet på patruljering i Oslofjorden, og med flytevest.

– Sommertid er båttid og det er viktig at alle kan ha det hyggelig på sjøen. Da må man huske å ha på seg vest og la ølflaska stå igjen hjemme og vise sjøvett, råder kommunal- og moderniseringsministeren.

Sommeren har vært rolig for politiet hittil. De har brukt mest kapasitet på å rykke ut til båtfolk som har motorproblemer og til grunnstøtinger.

– Vi bruker kikkert

Sanner mener flytevestpåbudet som ble innført for drøyt to år siden for båter under 8 meter, har bidratt til færre alvorlige ulykker.

– Jeg tror vi vil se det samme nå på sjøen som i slalåmbakken. Før så var det litt ukult å ha på slalåmhjelm. Nå har det blitt rart å ikke ha det. Jeg tror vi ser det samme på sjøen og at det å bruke vest det kommer til å være en helt naturlig del av det å være på sjøen, sier han.

– Vi bruker kikkert og ser fort om folk har vest på seg. Alltid når vi stopper en båt er det jo et tema om båten er over åtte meter eller under åtte meter, forklarer Brekke.

Det er blitt kulere å bruke vest, mener statsråd Jan Tore Sanner (H). Her han med politiet ut i Oslofjorden i cirka 40 kop.   Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix


Hun mener folk har blitt mye flinkere til å bruke flytevest i båter etter påbudet.

– Ja absolutt, og vi synes det er kjempefint. Det er ikke noe tvil om at det redder liv hvis du ramler ut i sjøen. Vi hadde en dødsulykke her for et par år siden. Hadde han hatt vest på seg, så hadde han jo helt sikkert vært i live i dag, påpeker Brekke.

Les også: Høysesong for ulykker til lands og til vanns

Undersøkelse: 100.000 kjørte båt med promille

Travel sommer for Redningsselskapet

På forsiden nå