Stenger Preikestolen i ni dager for Tom Cruise

Forsand kommune har gitt tillatelse til å stenge Preikestolen helt for publikum i ni døgn i forbindelse med filminnspilling. Statsrådene Bent Høie og Linda Hofstad Helleland mener Tom Cruise vil lage god norgesreklame.

Forsand kommune har gitt tillatelse til å stenge Preikestolen helt for publikum i ni døgn i forbindelse med filminnspilling. Statsrådene Bent Høie og Linda Hofstad Helleland mener Tom Cruise vil lage god norgesreklame.  Foto: Pål christensen og montasje

Saken oppdateres.

Hollywood-stjernene Tom Cruise, Henry Cavill og Rebecca Ferguson skal etter planen spille inn de dramatiske sluttscenene i den nye Mission Impossible-filmen på Preikestolen, skriver Stavanger Aftenblad.

20.-28. september vil ingen andre enn filmfolkene slippe ut på fjellknatten 604 meter over Lysefjorden. Ved behov kan stengningen bli utvidet to dager. Filmselskapet har fått løyve til inntil 50 helikopterlandinger per dag.
Les også: Hollywood vil spille inn actionscene på Preikestolen

Hollywood-stjernene Tom Cruise er ventet til Norge i september. Herr er han under premieren på sin siste film "The Mummy" i New York tidligere i sommer.   Foto: Lucas Jackson/REUTERS

Hva mener helseminister Bent Høie og kulturminister Linda Hofstad Helleland om at Norges mest besøkte fjell stenges?

– Lokale myndigheter og Stiftelsen Preikestolen er de beste til å håndtere dette spørsmålet. Så er det sånn at dette kan bidra til god Norgesreklame. Regjeringen har lagt fram en ny reiselivsmelding der vi ønsker at reiselivet skal bidra til lokal verdiskapning, svarer helseminister Bent Høie til Stavanger Aftenblad.

Filmpott

Turisttrafikken til Preikestolen har vært mindre enn ventet hittil i sommer. Det kan skyldes alt fra dårlig vær, høyere parkeringsavgift og økt konkurranse fra andre naturskjønne fjellturer. Da godværet omsider kom, gikk besøkstallene til himmels. Med fulle ferjer til Ryfylke, fulle parkeringsplasser ved Preikestolen og en slange bestående av cirka 6000 mennesker på tur til den berømte fjellknatten. Deriblant de to Høyre-statsrådene.
Les også: Advarer mot vinterferietur til Preikestolen

Tor Inge Jøssang  Foto: Budskapet fra Stavanger turistforening er at politikerne bør gjøre som Island og satse på noen få toppdestinasjoner, ikke spre turistene mest mulig utover landets turperler. STFs styreleder Per Hanasand, til venstre, Høyre-toppene Trond Helleland, Linda Hofstad Helland, Bent Høie, samt STFs daglige leder Preben Falck gikk turen til Norges mest besøkte fjelltopp.

I mai 2015 annonserte daværende kulturminister Thorhild Widvey at norske og utenlandske filmproduksjoner vil få utgifter refundert dersom de velger Norge som innspillingssted. I år ligger 56 millioner i potten.

– Hensikten med å bevilge så mye penger er at andre land som New Zealand og Island har benyttet sin natur til å tiltrekke seg store filminnspillinger. Vi har tidligere ikke greid å få noen hit, fordi vi har manglet ordninger. Min forgjenger fikk på plass en ordning som er blitt veldig populær og det er ønske om at potten skal økes, sier kulturminister Linda Helleland.
Les også: Beredskapspenger til Preikestolen etter travel sommer

Hun gikk til Preikestolen sammen med ektefellen Trond Helleland, som er parlamentarisk leder i Høyre, og barna. Høie hadde med ektefelle Dag Terje Solvang.

Ser til Island

Før fjellturen hadde turfølget møte med Stavanger turistforening, som hadde klar melding til Høyre-toppene:

– Vi ser til Island når det gjelder håndtering av masseturisme. Spørsmålet der er om turiststrømmen skal spres utover landet eller spisses til noen få steder. Islendingene vil ikke at turistene skal finne alle perlene. De vil samle det noen steder, sier Per Hanasand, styreleder i STF.
Les også: Tom Cruise bekrefter: «Top Gun 2» kommer

Budskapet til statsrådene er at samme strategi bør kjøres i Norge. Det trengs mer penger til nyordningen Nasjonale turstier, der Trolltunga, Gaustadtoppen, Kjerag og Preikestolen fikk tildelt 7,5 millioner kroner i år. 28 andre søkere fikk ingenting.

Regjeringen vil gi overskuddet på 15 millioner fra en ekstra lottotrekning til et eget hyttefond i forbindelse med 150-års jubileet til Den Norske Turistforening neste år. Den potten regner ikke SFT med å få glede av før potten eventuelt økes med flere titalls millioner, fordi Finse og andre betjente turisthytter har større behov. Lokalt er det planer om to nye turisthytter ved Lysefjorden, nærmere bestemt ved Kjerag og mellom Songesand og Lysebotn.

Masseturisme

Masseturismen er kommet til Lysefjord-området. Det går 300.000 til Preikestolen, 100 000 til Kjerag, 300 000 tar cruise på fjorden og 100 000 tar turistferje, besøker Flørli og annet. Dette sørger for en verdiskapning på 1 milliard kroner, ifølge Audun Rake, daglig leder i Stiftelsen Preikestolen og Lysefjorden Utvikling.

– Ved å satse på næringsutvikling kan vi med enkle midler doble verdiskapningen, anslår Rake til Stavanger Aftenblad.

Daglig leder Preben Falck i Stavanger turistforening erkjenner at masseturismen i fjellheimen utfordrer gammel tankgang. Folk slår opp telt og brenner bål over alt.

– Vi har vært vant med å gå alene i fjellet. Så kommer denne tilstrømningen rundt Kjerag, Preikestolen og Trolltunga. The Norwegian Rock Stars. Da må vi tenke nytt. Den enkle tilretteleggingen fungerer ikke over alt. Målet må ikke være å spre turistene tynnest mulig ut over alt. Da blir det et veldig press på naturen og store behov for infrastruktur over alt. Det bør satses på 5–10 destinasjoner i første omgang, ikke 20–30, sier Falck, som ikke er på et møte uten at noen tar til orde for gondoler, heiser og glassplattformer.

Nok PR?

Han er ikke sikker på at Preikestolen trenger Hollywood-reklame.

– Det kan skape et enormt trykk. Hvor mange skal vi ha inn her? Hvis det er fullt, hvorfor markedsføres Preikestolen, hvorfor jobbes det aktivt med å tiltrekke flere folk. All ferdsel stenges ned i over en uke under filminnspillingen. Allemannsretten står sterkt hos oss og dette er ikke noe vi liker. Men det vil være mulig å komme opp på baksiden og se ned, sier Falck.

Mye vind, men endelig fint vær da STFs styreleder Per Hanasand, til venstre, kulturminister Linda Hofstad Helland, Høyres parlamentariske leder Trond Helleland, helseminister Bent Høie og Preben Falck, daglig leder i STF, gikk turen til Norges mest besøkte fjelltopp.  Foto: Tor Inge Jøssang

Hvis det må innføres begrensninger i antallet dagsbesøk, mener Falck at cruise-turistene først må kuttes. De skipes bare opp og ned. I stedet ønsker STF kunder som blir værende flere dager.

– Det er ikke et mål at flest mulig kommer, men at de beste kundene kommer, sier Falck.

Høyre-statsrådene gav ingen konkrete løfter, men signaliserte at satsingen på Nasjonale turstier vil fortsette.

På forsiden nå