Innskjerping av loven for å stoppe mobbing

Fra 1. august kan elever og foreldre ta direkte kontakt med Fylkesmannen hvis de synes skolen gjør for lite for å stoppe mobbing.

Saken oppdateres.

Fylkesmannen kan da bestemme hvilke konkrete tiltak skolen må gjennomføre og kan også gi bøter.

– Elever og foreldre skal oppleve at det nå blir enklere, og at det går raskere. Og de kan ha forventninger om at skolen fort skal hive seg rundt og gjøre noe, sier rådgiver Anita Kristiansen hos Fylkesmannen i Nordland til NRK.

- Mange henvendelser

Så tidlig som en uke etter at skolen har fått varsel om mobbing, kan eleven og foresatte be Fylkesmannen vurdere om skolen har gjort det den skal.

– Barneombudet har fått mange henvendelser om mobbing rundt omkring i hele landet. Og vi har også eleveundersøkelsene der elever svarer at de opplever å bli mobba, sier Anita Kristiansen i Barneombudet.

Kan gi tvangsmulkt

Alle ansatte ved norske skoler har plikt til å følge regelverket for nulltoleranse mot mobbing. Gjør de ikke jobben vil det få konsekvenser.

– Hvis det er skoler som ikke følger opp og gjør noe med mobbing og andre krenkelser så kan vi gi tvangsmulkt i form av dagbøter, sier Anita Kristiansen til NRK.

På forsiden nå