Over 3.600 hijabklager til NRK på usendt program 

Kringkastingsrådet har mottatt rekordmange klager på «Faten tar valget» på NRK, selv om programmet ikke har gått på lufta ennå. 

Saken oppdateres.

– Det kan jo ikke handle om innholdet, det er det ingen som har sett ennå, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til NRK.

I «Faten tar valget» går programleder Faten Mahdi Al-Hussaini med hijab, slik hun også gjør til daglig.

Mandag passerte programmet klagerekorden fra 2015, som kom i kjølvannet av at Fredrik Skavlan intervjuet Sverigedemokraternas leder Jimmy Åkesson på fredagskvelden. Eriksen sier tonen i flere av henvendelsene de har fått er hatefull og fordomsfull.

Mange av klagerne reagerer på at NRK har en programleder med hijab, når programleder Liv Kristin Sælmann i 2013 ikke fikk bære korssmykke rundt halsen i NRKs nyhetssendinger.

Kringkastingssjefen mener det ikke er sammenlignbart.

– NRK har en regel om at programledere som leder nyhets- og aktualitetsprogrammer, skal ha en nøytral fremtoning. Man skal ikke ha kors, hijab, eller for den saks skyld grønn lue på seg. Dette er noe helt annet, her skal vi fortelle historien om en ung, norsk, muslimsk jente som skal gjøre seg opp en mening for å delta i stortingsvalget, sier Eriksen.

Han får støtte fra likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm, som ifølge Vårt Land har mottatt klage på NRK-programmet med spørsmål om hvorfor Al-Husseini får bruke hijab når nyhetsankere ikke får bruke kristne symboler.

– I denne typen program er man åpen for ulike religiøse uttrykk, sier hun, og mener det ikke ville vært noe problem med turban eller kors heller med denne programformen.

Saken har også engasjert kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). Hun har kontaktet Vårt Land for å melde seg på i debatten og har et litt annet syn på sammenhengen med korsnektsaken.

(©NTB)

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå