Etter krigen har Arbeiderpartiet alltid hatt fire eller fem sørtrøndere på Stortinget – med unntak av kriseåret 2001. Da fikk partiet inn tre representanter.

På Adresseavisen og NRKs Respons-måling er Ap-resultatet like dårlig som det historiske 2001-valget: Hadde det vært valg i dag, ville kun Trond Giske, Eva Kristin Hansen og Jorodd Asphjell fått plass på Stortinget fra Ap. På et halvår har Ap falt hele ti prosentpoeng: Fra 39,2 i mars til rekordlave 29,6 på dagens måling. Bare siden Respons-målingen i juni har partiet falt med nesten fem prosentpoeng.

LES KOMMENTAREN: Tung motbakke for Ap når selv Trøndelag svikter

Allerede den gangen sto partiet i fare for å tape fjerdemandatet, men Giske var tydelig da:

- Det er jeg veldig trygg på at ikke skjer. Vi har ikke vært nede på tre mandater.

Men det er de altså nå.

- Overraskelse mandag

Adresseavisen møter Ap-nestleder og partiets toppkandidat i Sør-Trøndelag, Trond Giske, utenfor Charlottenlund videregående skole. Han kan nesten ikke vente med å se resultatene fra den siste Respons-målingen for Sør-Trøndelag. Han konstaterer at Ap har mistet et mandat – til SV, som på målingen er inne med et direktemandat.

- Før sommeren var du sikker på at dere ikke kom til å tape fjerdemandatet. Hvor alvorlig er dette for Ap?

- Jeg har sjekket historien og så at få dager før valget i 2013, målte Respons oss til et resultat som var fem prosent dårligere enn valgresultatet ble. Jeg er helt sikker på at vi fram mot valget vil mobilisere, jeg er spent på skolevalgresultatene, det bruker å være en sikker indikator på hvor vinden blåser.

- Trøndelag er historisk et sterkt Ap-område. Hvorfor faller dere så sterkt nå?

- Vi har ligget litt lavere på målingene over hele landet, men jeg tror folk kommer til å få seg en overraskelse på mandag. Vi kommer til å gjøre det mye bedre enn målingene viser – i hvert fall denne målingen. Det gjorde vi i 2013, det gjorde vi i 2009 og det vil vi gjøre i 2017.

- Hva kan dere gjøre de siste dagene for å komme i regjering?

- Vi skal gjøre det vi har gjort i hele valgkampen, vi skal fortelle at eldreomsorg og skole er viktigere enn skattekutt. At vi ønsker å få annen kurs for Norge med en mer rettferdig fordeling. Det er vårt budskap, og jeg er sikker på at det er et vinnende budskap.

- En solid smell

Faglig leder Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse påpeker at Sør-Trøndelag tradisjonelt er et sterkt Ap-område.

- Tallene fra Sør-Trøndelag bekrefter og forsterker den nasjonale trenden; Arbeiderpartiet har gått på en solid smell. Nå også i et område de tradisjonelt står svært sterkt. Det er altså ikke lenger enn halvt år siden vi målte de til nesten 40 prosent i Sør-Trøndelag, sier Olaussen.

På denne målingen er det Frp som har fått det siste mandatet, men det er Ap som ligger nærmest til å ta det.

LES hva rektorene i Trondheim mener om valget

Målingen gir ingen store utslag for statsministerpartiet Høyre: De måles til 20,3 prosent mot 19,4 prosent i junimålingen. Dette er to prosentpoeng dårligere enn valgresultatet i 2013. Regjeringspartner Frp har gått frem nesten to og et halvt prosentpoeng i løpet av sommeren, og lander på den samme oppslutningen som sendte dem i regjering i 2013.

Sylvi er en del av dette, tror Frps Sivert Bjørnstad som gleder seg over gode Frp-tall.

- At vi går frem og Ap tilbake er en veldig god kombinasjon, sier stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad.

- Kan dere takke Sylvi Listhaug for dette?

- Sylvi er en del av det. I tillegg har vi klart å prioritere noen få saker som skatt, innvandring og samferdsel. Men først og fremst handler det nok om at Frpere samler seg når vi er i motvind. Og Ap har knapt gjort annet enn å snakke om oss i det siste.

Størst av de små

Målingen er en god nyhet for lille Rødt: Partiet ligger på 4,9 prosent og er med det større enn både Venstre, KrF og De Grønne.

- Oi, så kult, utbryter Rødts Ragna Vorkinnslien når hun får høre at Rødt oppnår 4,8 prosent på Respons-målingen i september.

- Oi, så kult! Det var en gledelig nyhet. Vi har jo sett en tendens til at vi har økt oppslutningen den siste tiden, og bare i august har vi fått 500 nye medlemmer. Vi går for å klare sperregrensen, da kan vi gå fra to-tre representanter på Stortinget til åtte-ni, sier Rødts førstekandidat i Sør-Trøndelag, Ragna Vorkinnslien.

Når det gjelder Senterpartiet, som var i god flyt før sommeren, har fremgangen stoppet opp – og snudd. Partiet går tilbake med over to prosentpoeng fra juni til september.

- Distriktene er enig med meg i at denne regjeringen må skiftes ut, tror Sps Heidi Greni.

- Sist valg var jeg ikke inne på en eneste måling. Nå har vi god sjanse på å få inn to. Så jeg kan ikke si annet enn at jeg er fornøyd, selv om denne ene målingen viser noe tilbakegang, sier Sps stortingsrepresentant i Sør-Trøndelag, Heidi Greni.

Hun er fortsatt overbevist om at det blir regjeringsskifte.

- Det er jeg. Og det tror jeg Distrikts-Norge er enig med meg i.

Ved forrige valg fikk SVs Snorre Valen utjevningsmandatet i fylket, men nå ligger partiet – med Lars Haltbrekken i spissen – inne på direktemandat.

SVs Lars Haltbrekken er på trygg grunn. SV i Sør-Trøndelag er tett oppunder åtte prosent, fram 0,9. KrF gjør også en langt bedre måling enn sist. Denne gangen sier 3,8 prosent at de vil stemme partiet, mens bare 2,1 valgte seg KrF i juni. Venstre går litt tilbake og er nå på 4,5 prosent. Miljøpartiet de grønne har 4 prosent, noe som er 0,7 mer enn i juni.