Ap lover ny gjennomgang av Andøya-nedleggelsen

Arbeiderpartiet lover ny gjennomgang av beslutningen om å legge ned Andøya flystasjon dersom partiet kommer i regjeringsposisjon.

Saken oppdateres.

– Blir det en Ap-ledet regjering, så skal vi gå grundig gjennom all informasjon en gang til, sa stortingskandidat og tidligere forsvarsminister Espen Barth-Eide (Ap) under protestaksjonen utenfor Stortinget mot regjeringens langtidsplan for Forsvaret tirsdag, skriver Bladet Vesterålen.

Han understreket at Ap, etter mye diskusjon, ønsket et forlik som innebar nedleggelse av Andøya flystasjon, men forutsetningen for partiets tilslutning til valg av Evenes som enebase, og flytting av de maritime overvåkingsflyene fra Andøya, var at tallgrunnlaget og det øvrige grunnlaget i langtidsplanen var riktig.

– Vi har den seneste tiden fått så mye mer informasjon, blant annet fra rapporten til Samfunnsøkonomisk analyse. Vi har også hørt Avinor stille viktige spørsmål. I tillegg har vi fått mange fagmilitære spørsmål. Så store beslutninger som dette, kan ikke fattes på feil grunnlag, fastslo Barth-Eide.

– Vi er ikke i en tvangssituasjon, og det skal være veldig gode grunner til å legge ned en godt fungerende base som har tjent Norge i flere tiår, la han til.

Ifølge Samfunnsøkonomisk analyses rapport som Senterpartiet la fram mandag, kan valget av Evenes som enebase i verste fall bli 7 milliarder dyrere enn det regjeringen la til grunn. Isteden åpnes det for at kostnadene kan bli lavere ved en delt løsning der Evenes får fremskutt kampflybase, mens Andøya blir base for overvåkingsfly.

Senterpartiets forsvarspolitiske talskvinne Liv Signe Navarsete var også til stede i duskregnet på Eidsvolds plass tirsdag. Hun er glad for at Ap nå ser ut til å revurdere det omstridte forsvarsvedtaket.

– Vi er svært glade for det Arbeiderpartiet nå varsler, og at Ap ser det vi har pekt på hele tiden. Vi mener disse avgjørelsene ble fattet på feil grunnlag, og det er derfor gledelig at Arbeiderpartiet nå er villige til å gå gjennom sakene grundig på nytt, sier Navarsete.

– Stortinget har forutsatt at regjeringens estimerte kostnader og besparelser ved nedleggelsen av Andøya flystasjon er korrekte. Nå tyder mye på at kostnadsestimatene ikke holder, og da må Stortinget ta en ny vurdering, sier hun.

Det samme gjelder flytting av helikopterskvadron 339 fra Bardufoss, der Navarsete mener forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) ikke har redegjort for hvordan innsparingene skal skje. Til sammen vil en nedleggelse av Andøya flystasjon og fjerning av helikopterstøtten til Hæren svekke landets forsvarsevne, mener hun.

– Knapt noen moderne hær står uten dedikert helikopterstøtte. Derfor må helikopterskvadron 339 forbli på Bardufoss. Og det finnes knapt én eneste fagmilitær som oppriktig mener at det styrker Norges forsvarsevne å redusere vår evne til å ta imot allierte forsterkninger. Ved å legge ned Andøya flystasjon legger vi alle eggene i én kurv, vi svekker Norges forsvarsevne og beredskapen i nord, sier Navarsete.


(©NTB)

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå