Solberg planlegger nytt møte i slutten av neste uke

De fire partiene på borgerlig side håper å komme i gang med mer konkrete samtaler om regjeringsspørsmålet om en drøy ukes tid.

Venstre-leder Trine Skei Grande rusker statsminister Erna Solberg (H) i håret. Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF) var fornøyd de fire partiledernes første møte etter valget var overstått.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Statsminister Erna Solberg (H) inviterte de tre andre partilederne Siv Jensen (Frp), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) til en uformell prat i statsministerboligen tirsdag kveld.

Etter en times tid var møtet over.

LES OGSÅ: Dette sier trønderstatsrådene

LES OGSÅ: Sjekk hvem som er inne på Stortinget fra Trøndelag

– Vi har hørt litt på hverandre. Hva man har opplevd og hvordan diskusjonen om eget parti har vært, sier Solberg.

De fire partiene må nå avklare med sine stortingsgrupper hvordan de skal følge opp videre regjeringssamtalene.

– Alle trenger jo mandat. Vi er enige om at vi har en plan fremover og at i slutten av neste uke skal vi begynne å snakke sammen litt mer strukturert, sier Solberg.

- Handler ikke om enkeltpersoner

KrF-leder Knut Arild Hareide har gjentatt gjennom valgkampen at han ønsker en sentrum-høyre-regjering framfor en regjering der Frp inngår.

LES OGSÅ: Hareide går for sentrum-høyre-regjering

På TV 2 ble han tirsdag spurt om han kunne endre dette standpunktet dersom Sylvi Listhaug (Frp) får en annen posisjon enn innvandrings- og integreringsminister.

– Dette handler ikke om enkeltpersoner. Jeg er opptatt av integreringsministerjobben, og jeg ville nok gjort det på en annen måte enn Listhaug, men dette handler om politikk og om hvilke løsninger vi kan finne fram til, sier han.

- Ikke-tema

Frp-leder Siv Jensen svarte ved å omtale spørsmålet som et ikke-tema.

Hareide gjentar at han ønsker Solberg som statsminister, men gir ingen garanti for fire år.

– Hva som skjer utover i perioden, kommer an på hvilken politikk Erna Solberg legger fram, understreker han overfor TV 2.

Har god tid

Statsminister Erna Solberg (H) sier de fire partiene på borgerlig side har god tid til å finne ut av veien mot regjeringsspørsmålet.

– Vi har et statsbudsjett som er på vei inn i trykken, vi vet hovedlinjene for hva som skal legges fram i oktober, sa Solberg i partilederdebatten på NRK tirsdag kveld.

Hun gjorde et poeng ut av at partiene skal finne fram til et borgerlig preg på politikken som alle kan være stolte av.

– Det ligger mye i kurven allerede, sa hun.

Lett tone

Tonen var lett og respektfull mellom de fire partilederne, og de mer krasse replikkene fra valgkampen var tydelig et tilbakelagt stadium. Tidligere på kvelden møttes Solberg, Siv Jensen (Frp), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) til sin første, innledende og uformelle samtale om regjeringsspørsmålet.

Gjennom dagen har spekulasjonene vokst om Venstre kan være på glid for å gå inn i regjering med Høyre og Frp.

– Vi har jobbet for en blågrønn regjering, men for å komme i posisjon, må vi sette oss ned og forhandle, sa Grande, som påpekte at stortingsgruppa til Venstre fortsatt er ikke er avklart, og at gruppa må komme på plass før de kan komme fram til hva slags mandat partiledelsen skal ha.

Alle sakene om stortingsvalg 2017

På forsiden nå