Innstilte 100 avganger torsdag

SAS ville være føre var i tilfelle opptrapping av streiken.

Torsdag kan det bli stille hos SAS på Værnes. Det er fare for streik.  Foto: Frank Cadamarteri

Saken oppdateres.

– På grunn av en eventuell opptrapping av streiken har SAS tatt forholdsregler og kansellert ca. 100 flyginger i morgen fram til klokka 14, torsdag 14. september, opplyste selskapet på sine nettsider onsdag.

Torsdag morgen ble det klart at streiken avblåses. Ifølge forhandlingsledere, har pilotene fått gjennomslag for sine viktigste krav.

– Vi har sagt til våre kolleger at de skal møte på jobb i morgen som planlagt, og SAS gjør alt de kan for å gi sine beskjeder til kabinansatte for å få alt på plass. Noen kanselleringer vil det sikkert bli, men i løpet av torsdag ettermiddag tror jeg det meste er på plass igjen, sier Jan Levi Skogvang i Parat.

Les også: Norwegian-fly fra Værnes i ferd med å bli utsolgt

Det er innenlandstrafikken som blir hardest rammet av selskapets forberedelser, da SAS-fly med svenske og danske flygere blir ikke berørt. Det gjør heller ikke charterflyginger og ruter som opereres av SAS' partnere her i landet.

Om partene ikke ble enige i løpet av natt til torsdag, ville 355 piloter bli tatt ut i streik.

Fakta om SAS-streiken
 • Norsk Flygerforbund har varslet at alle norske SAS-flygere tas ut i streik fra torsdag, dersom det ikke blir enighet i forhandlingene med SAS. Dermed blir tusenvis av reisende rammet
 • Reisende som har billett med fly som blir innstilt ved en eventuell streik, blir varslet på SMS av SAS.
 • Foreløpig har selskapet ikke full oversikt over hvilke flygninger som blir rammet ved en opptrapping av streiken, men lover å informere om dette fortløpende.
 • Status for enkeltflyginger kan sjekkes på selskapets nettsider.
 • Chartertrafikk som flys av SAS fra Norge blir ikke berørt. Det vil si reiser som er booket via turoperatører som TUI og Apollo med flightnummer fra SK7000-7999.
 • SAS tilbyr kostnadsfri ombooking til/fra/innen Norge for reiser booket før 12. september og med reisedag til og med mandag 18. september. Dette inkluderer også flighter som ikke berøres av streiken.
 • Når flygninger blir kansellert på grunn av streik, har passasjeren rett til ombooking eller refusjon. SAS skal da finne annen reisemåte for passasjeren, enten med et samarbeidende flyselskap, eller med buss eller tog, og det skal flyselskapet dekke.
 • Om man velger å droppe turen skal man få igjen pengene for den delen av billetten som ikke er brukt, inkludert skatter og avgifter som er betalt.
 • Velger man å kjøpe en ny og dyrere billett i et annet selskap, må man dekke prisdifferansen selv.
 • I utgangspunktet åpner ikke streik for de store erstatningene EU har fastsatt når flyavganger kanselleres eller blir forsinket av årsaker flyselskapet burde ha kontroll over, som mannskapsmangel eller tekniske problemer. Streik, på samme måte som dårlig vær, regnes for å være en ekstraordinær omstendighet som flyselskap ikke har kontroll over.
 • SAS har økt bemanningen på sine kundesentre for ombooking, både på telefon og sosiale medier. Selskapet forsterker også bemanningen på flyplassene for å ta hånd om passasjerer som rammes av streik.
 • Kilder: SAS, Forbrukerrådet
På forsiden nå