Lierne beholder rekorden

Den gamle hannbjørnen som ble skutt i Finnmark i mai er nå aldersbestemt.
SE FLERE BILDER VED Å BLA ELLER TRYKKE PÅ BILDET OVER Bjørnen som ble skutt i Finnmark i mai var ikke norges eldste. Den er aldersbestemt ved Norsk institutt for naturforskning i Trondheim og var 25 år gammel.  (Foto: NINA)

SE FLERE BILDER VED Å BLA ELLER TRYKKE PÅ BILDET OVER Bjørnen som ble skutt i Finnmark i mai var ikke norges eldste. Den er aldersbestemt ved Norsk institutt for naturforskning i Trondheim og var 25 år gammel.  Foto: NINA

Bjørnen ble felt av reineiere etter at den hadde forsynt seg med reinkalver.   (Foto: NINA)

Bjørnen ble felt av reineiere etter at den hadde forsynt seg med reinkalver.   Foto: NINA

Hodeskallen, skinnfellen og indre organer av bjørner som blir felt blir sendt til NINA for undersøkelser.  (Foto: NINA)

Hodeskallen, skinnfellen og indre organer av bjørner som blir felt blir sendt til NINA for undersøkelser.  Foto: NINA

Kilder fra Lierne forteller at Munsfjellbamsen er den eldste kjente bjørnen. Den hadde tilhold i Lierne og var 32 år gammel da den ble felt. Ettersom den ble skutt på svensk side er den ikke registrert i databasen hos NINA.  (Foto: NINA)

Kilder fra Lierne forteller at Munsfjellbamsen er den eldste kjente bjørnen. Den hadde tilhold i Lierne og var 32 år gammel da den ble felt. Ettersom den ble skutt på svensk side er den ikke registrert i databasen hos NINA.  Foto: NINA

Saken oppdateres.

I mai i år ble det felt en hannbjørn ved Grense-Jakobselv i Finnmark. Den veide 137 kilo og ble felt med skadefellingstillatelse etter at den hadde forsynt seg med reinkalver i området.

- Den ble felt av reineierne selv og så temmelig gammel og sliten ut. Vi gjettet på at den var over tjue år på grunn av slitasjen på tennene. Den eldste kjente bjørnen skutt i Finnmark før denne var 21 år gammel, forteller Magne Asheim, regionansvarlig for rovvilt i Statens naturoppsyn i Finnmark.

LES MER: Gammel bjørn skutt i Finnmark

Ikke rekord

Nå er bjørnen blitt aldersbestemt ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

- Vi har funnet ut at den var 25 år gammel. Det er ikke rekord, men det var nære på. Den eldste bjørnen vi har hatt inn her til undersøkelse var en 28 år gammel hannbjørn som ble skutt i Lierne i 1987, forteller overingeniør Frode Holmstrøm ved NINA.

Overingeniør Frode Holmstrøm ved NINA forteller at bjørner over 20 år er svært sjelden. 

LES OGSÅ: Jerven i Bymarka hadde kreft

LES OGSÅ: Tre sauer tatt av bjørn i Midtre-Gauldal

Svært sjelden

Aldersbestemmelsen foregår ved at rota på ei bjørnetann snittes opp og gjennomgår en kjemisk prosess med farging. Deretter kan man telle årringene i tannrota i et mikroskop. At en bjørn blir over tjue år er uvanlig, ifølge eksperten.

- Det er svært sjelden. Av 206 bjørner vi har hatt inn til undersøkelse her ved NINA har kun seks vært tjue år eller eldre, sier Holmstrøm.

Rekordbjørnen Denne hannbjørnen veide 198 kilo og ble skutt i Lierne i 1987. Norsk institutt for naturforskning aldersbestemte bjørnen til 28 år, som er det eldste forskningsinstitusjonen har registrert. I bjørnemagen fant forskerne rester av sau. Bildet har vi fått av Sigvart og Torill Totland i Lierne.   Foto: Sigvart og Torill Totland

Kan havne på museum

Det blir også tatt prøver for å måle radioaktivitet og miljøgifter. En del prøvemateriale fra muskler, lever og nyrer blir lagret slik at man på et senere tidspunkt kan gjøre andre undersøkelser.

- Det vi får inn hit er hodeskallen, skinnfellen, muskler og indre organer. Skinnfellen blir overlatt til Viltfondet og kan havne på museum eller andre offentlige institusjoner, forklarer Holmstrøm.

LES OGSÅ: Bjørn skutt i Snåsa

Gamlere bjørner er skutt

Ifølge rovviltkontakten i Lierne, Mogens Totsås, er det skutt bjørn som er langt eldre enn 28 år.

- Munsfjellbamsen var 32 år gammel da den ble skutt. Den var mye i Lierne, men ble skutt på svensk side. Vi mener også at den radiomerkede binna NT-5 som fortsatt lever i Lurudalen i Snåsa er cirka 28 år gammel, forteller Totsås.

Fordi den ble skutt i Sverige finnes ikke Munsfjellbamsen i NINAs database.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

På forsiden nå