Giskes nære partifelle avviser at rollebyttet er uttrykk for en maktkamp i partiet.

- Det er det største tullet jeg hører, fnyser Hansen.

- Godt forhold til alle

Partileder Jonas Gahr Støre blir som ventet parlamentarisk leder og skal fortsette å sitte i utenriks- og forsvarskomiteen.

Adresseavisen skrev tirsdag at sørtrønderen Trond Giske ville få denne jobben dersom han selv ønsket det. Giske har også tidligere ønsket seg denne rollen, men siden den gang har han blitt nestleder i partiet, opplyste Ap-kilder til Adresseavisen.

- Jeg har et godt forhold til alle i stortingsgruppa. Fordelingen av verv i Arbeiderpartiets nye stortingsgruppe tas med lave skuldre, hevder nestleder Trond Giske overfor NTB.

Rådgivere skal ha sagt opp

Men Marthinsens to rådgivere i Aps finansfraksjon reagerte med alt annet enn lave skuldre på nyheten om rollebyttet. Ifølge NRK har både Harald Jacobsen og Maria Schumacher Walberg sagt opp jobbene sine etter at det ble kjent at Giske overtar for Marthinsen.

Ifølge Dagbladet ble kabalen som involverer ledertrioen klar allerede i forrige uke - selv om den ikke ble kjent før nå.

Marianne Marthinsen skal etter det Dagbladet får opplyst ha blitt oppringt av Ap-leder Jonas Gahr Støre og fortalt at «sånn blir det».

- Ingen dramatikk

Stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag, Eva Kristin Hansen, sitter i komiteen som har besluttet å gi Giske det nye mektige vervet som finanspolitisk talsperson.

- Trond er en svært dyktig politiker, som nå får en ny viktig rolle. Det er svært lite dramatikk knyttet til dette. Han er god med tall, for å si det sånn, sier Hansen og legger til:

- Så er det sikkert mange som blir skuffet, alle får ikke førstevalget sitt.

- Hva med kritiske innvendinger mot at Marthinsen vrakes i et parti der likestillingssaken holdes høyt?

- Dette er ingen vraking. Vi disponerer folk annerledes. Marthinsen ønsket å sitte i finans, men sånn er det. Det er ingen som spør om Dag Terje Andersen er vraket etter at han ikke lenger er vår leder i Arbeids - og sosialkomiteen. Kabalen kommer til å gå opp med 50-50 kvinner og menn. Jeg blir litt lei av dette likestillingsgnålet - så lenge vi lander på 50 -50, sier Hansen.

- Største tullet

- Er det en maktkamp på gang i partiet?

- Det er det største tullet jeg hører. Trond er en utrolig dyktig politiker - som nå har fått en ny posisjon. Dette er både partiledelsen og valgkomiteen enige om. Jonas er enig i dette. Nå vil det være mange gutter og jenter som får nye posisjoner. Slik er det alltid foran en ny periode. Det er sjelden at noen blit sittende i samme rolle.

- Sterke følelser

Giske avviser at nåværende finanspolitiske talskvinne Marthinsen har gjort noe feil som gjør at hun nå erstattes.

– Vi har hatt en diskusjon i partiledelsen om hvordan vi bruker våre ressurser. Verken Marianne Marthinsen eller Dag Terje Andersen har gjort noe feil, sier Giske.

Kritikken fra enkelte i partiet som mener vrakingen av Marthinsen ikke hører hjemme i et parti som holder likestillingssaken høyt, har Giske følgende å si:

– Det er lov å ha sterke følelser rundt oppgaver som folk skal ha i stortingsgruppa. Jeg kan love at det blir en jevn kjønnsbalanse mellom de tolv fraksjonslederne våre. Dette er noe vi tar med lave skuldre og som jeg er sikker på at partiet vil lande på en god måte, sier Giske til NTB.

Tajik parlamentarisk nestleder

Selv om Trond Giske, den ene av Aps to nestledere, får den mer framtredende posisjonen som fraksjonsleder i finanskomiteen, er det den andre nestlederen Hadia Tajik som får oppgaven å være parlamentarisk nestleder i Ap.

Innstillingen fra valgkomiteen i Arbeiderpartiet er enstemmig, men ikke fullstendig. Arbeidet med å fordele øvrige verv er ennå ikke sluttført.

- Arbeidet i komiteen er ikke ferdig, men siden det har vært offentlig oppmerksomhet rundt hvilke komiteer på Stortinget partiledelsen vil sitte i synes jeg som valgkomiteens leder det er greit å opplyse om komiteens innstilling rundt dette spørsmålet, sier valgkomiteens leder Kjersti Stenseng.

Meldt inn ønsker

VG skrev tirsdag at partileder Jonas Gahr Støre hadde bedt partiets finanspolitiske talskvinne, Marianne Marthinsen, om å tre til side for nestleder Giske. Ifølge avisens kilder skal Giskes ønske om ny posisjon ha ført til betydelig irritasjon og nye påstander om maktkamp fra Giskes side i partiets stortingsgruppe.

Før Stortinget konstituerer seg, skal partiene fordele de ulike posisjonene mellom representantene. Som en del av denne prosessen har samtlige nyvalgte Ap-representanter nå meldt inn sine «ønsker». I Arbeiderpartiet er det en egen valgkomiteene i partiet som fordeler posisjonene på Stortinget.

Komiteen som skal fordele vervene ledes av partisekretær Kjersti Stenseng. Der sitter også stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag, Eva Kristin Hansen. Videre består den av LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, AUF-leder Mani Hussaini der og stortingsrepresentantene Martin Henriksen, Kari Henriksen, Fredric Holen Bjørdal og Hege Haukeland Liadal.

«House of Cards»

I forrige uke siterte VG anonyme kilder som ga Trond Giske hovedskylden for en elendig Ap-valgkamp. Overfor Adresseavisen uttalte Trond Giske at det i så fall var et ambisiøst mål å få han ut av ledelsen.

Aps fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, svarte slik på Adresseavisens spørsmål om en gryende maktkamp er på gang i Ap:

- Ja, de forsøker i hvert fall å starte den. Men jeg tror partiorganisasjonen vil si ifra at den ikke er interessert i å starte en maktkamp nå. Folk vil heller finne ut av hvorfor vi ikke oppfattet hva som var i ferd med å skje. Så får de som er opptatt av «House of Cards» og maktkamp ta det litt med ro. Vi må gå i oss selv: Tok vi seieren på forskudd? Trodde vi det var en «homerun» før sommeren? Hvorfor kom dette som julekvelden på kjerringa?

Her kan du lese ordfører Rita Otterviks harde dom over Aps valgkamp.