Utlendingsdirektoratet (UDI) varsler fredag at de legger ned ytterligere seks asylmottak med til sammen 640 mottaksplasser over hele landet.

Blant dem er mottakene i Sunndal og i Meråker.

Ordføreren i Sunndal, Ståle Refstie (Ap), vil ha omkamp.

For ordføreren i Sunndal, Ståle Refstie (Ap) kom beskjeden om nedleggelsen som en overraskelse.

- Det er klart at ingen er trygge i denne bransjen, men vi hadde kanskje trodd at vi som har drevet mottak i 30 år, og har så gode resultater å vise til, ville blitt vernet, sier han.

Sunndalsmodellen

Mottaket i Sunndal, som har vært et av landets største, har vært drevet i kommunal regi.

- Vi har gjennom mange år bygd opp en spesiell kompetanse innen hvordan organisere et mottak. Vi har utviklet en egen modell, som har fått navnet Sunndalsmodellen, hvor innvandrerne kommer seg fort inn i samfunnet og ut i arbeid, forklarer ordføreren.

I fjor var Sunndal og Meråker vinnere: UDI har avgjort anbudskonkurransen

Kommunen har blant annet styrket norsklæringa, driftet en barnehage og plusset ett år ekstra på introduksjonsprogrammet.

- 77 prosent har kommet ut i arbeid eller utdanning etter å ha gjennomført introduksjonsprogrammet hos oss, noe vi har vært svært fornøyd med, sier Refstie.

Mister kompetanse

Det er bare en måned siden Sunndalssamfunnet fikk beskjed om at mottaket for enslige mindreårige skulle legges ned.

- Den beskjeden kom også overraskende på oss. Vi hadde virkelig trodd at det arbeidet vi har lagt ned over så mange år ville bli verdsatt. Vi har en kompetanse som utmerker seg også nasjonalt.

Kommunen har fått mye skryt for måten de har drevet mottaket på. Sunndalsmodellen er basert på kompetanse de har bygd opp over 30 år.

Ordføreren mener de har klart å tilpasse seg alle svingningene over lang tid godt.

- Vi har vært i beredskap. Vi har bemannet opp raskt ved behov, og tatt kapasiteten ned når behovet har krevd det. I tillegg har vi vært kostnadseffektiv.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har besøkt mottaket to ganger, og kommunen har to ganger vært nominert til årets bosettingskommune.

Ringvirkninger

Sunndal har en befolkning på 7200 innbygger, og 3800 arbeidsplasser.

- Det er klart at det vil merkes når 50 stillinger forsvinner i en smell. I tillegg mister næringslivet omsetning og mange mister leieinntekter. Dette kommer til å få store ringvirkninger i hele lokalsamfunnet.

LES HER: 20 asylbarn borte fra Sunndalsøra siden november

Men like viktig for ordføreren er at mottaket har vært en del av den lokale identiteten.

- Det er et sted vi er stolt av. Blir flyktningene borte fra bybildet får vi et helt annet Sunndal. Så vi gir oss ikke. Vi kommer til å kjempe for å få dette vedtaket omgjort, sier Refstie.

I mai mistet Trøndelag 238 mottaksplasser

Han viser til at slik verden ser ut i dag, er sannsynligheten stor for at vi igjen vil få en flyktningstrøm inn i Europa.

- Grunnen til at det ikke kommer flere til Norge nå, er fordi de ikke kommer seg inn i Europa, men det kan endre seg.

Seks mottak

De ordinære asylmottakene som legges ned i denne runden er Sunndal mottak, Husebyparken mottak i Farsund og Førde mottak.

I tillegg legges det ned tre mottak for enslige mindreårige asylsøkere. Det gjelder Svolvær mottak i Vågan, Meråker mottak og mottaket i Porsgrunn.

– Det er krevende å legge ned veldrevne og gode asylmottak, men behovet for mottaksplasser er stadig synkende, sier fungerende avdelingsdirektør Borghild Fløtre i UDI til NTB.

Mottakene legges ned ved årsskiftet.

Ved utgangen av august bodde det vel 7 500 personer på norske asylmottak. Det er om lag 6 000 færre enn ved årsskiftet.

Vel 1 600 av disse har fått endelig avslag på søknaden, og utreiseplikt. Færre enn 2 000 venter på at søknaden skal behandles.

Når denne runden med nedleggelser er gjennomført, har UDI cirka 6 600 sengeplasser igjen på asylmottakene. I tillegg kommer ankomstsenteret i Østfold.

Bare vel 2 800 asylsøkere hadde søkt om asyl i Norge ved utgangen av august i år. Vel 150 av disse er enslige mindreårige asylsøkere.