Frp lunkne til å ta inn Venstre alene

KrF sier trolig takk for seg, mens Venstre fortsetter regjeringssamtalene med Høyre og Frp til statsbudsjettet blir lagt frem. I Frp er det økende uvilje mot å gi statsrådsstoler til bare Venstre.

BRUS OG SJOKOLADE: Leder i FrP Siv Jensen (t.v.), statsminister Erna Solberg, Venstre-leder Trine Skei Grande og leder i Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide ved bordet i statsministerboligen, der partilederne på borgerlig side møttes til samtaler i forrige uke. I ettermiddag er det på'n igjen. 

Saken oppdateres.

Samtalene om regjeringens fremtid er i gang. Et tredje forsøk på å samle de fire borgerlige partiene startet nå klokken 14.

Venstres Trine Skei Grande holdt kortene tett til brystet da hun kom til møtet.

På spørsmål om hun ser for seg at Venstre kan gå inn i regjering med Fremskrittspartiet, svarer hun:

– Jeg tror fortsatt det er veldig lite sannsynlig.

Hun understreket at det uansett blir vanskelig å ta stilling til regjeringsdeltakelse før statsbudsjettet er lagt fram 12. oktober.

Uavklart

Til samtalene – som foregår i Stortinget – har statsminister Erna Solberg også invitert samarbeidspartienes nestledere.

Mens særlig KrFs Knut Arild Hareide har vært tydelige på at dette blir siste runde for deres del, håper statsminister Solberg fortsatt på en samlende løsning – og at nestlederne kan bidra til å «bredde ut» diskusjonen mellom de fire.

LES POLITISK REDAKTØR TONE SOFIE AGLEN: Dystert langtiodsvarsel

Veksler ikke ut Frp

Etter KrFs sentralstyremøte i helgen fastslo Knut Arild Hareide at partiet vil gå i opposisjon dersom det ikke blir noe av sentrum-Høyre-regjeringen med KrF, Venstre og Høyre.

Det blir det ikke.

Frps Siv Jensen har vært tydelig på at hun må «felles» ut av regjering – og at Frp under ingen omstendigheter kommer til å støtte en regjering de selv ikke er en del av.

Til gjengjeld har Jensen ønsket både KrF og Venstre hjertelig velkomne til en flertallsregjering.

Det er ventet at første post på programmet i ettermiddag blir en avklaring at Solberg ikke kommer til å veksle Frp med partiene Venstre og KrF.

Det andre punktet kan dermed bli at KrF takker for seg, reiser seg – og forlater de borgerlige samtalene.

TAKK FOR SEG: KrFs Knut Arild Hareide har varslet om at dagens regejringssamtaler kan bli de siste i denne omgang for KrF.  Foto: Åserud, Lise, NTB scanpix

 

«Går i opposisjon»

I NRKs Politisk Kvarter mandag denne uken bekreftet Hareide at dagens samtale i så fall blir de siste og at KrF vil gå i opposisjon.

– Det kan det bli, men vi skal ikke konkludere før møtet. Vi har sagt at hvis vi ikke lykkes med regjeringssamtaler, så går vi i opposisjon og forhandler fra sak til sak, sa Hareide – som likevel la til at KrF i fall dette ikke har planer om å felle den sittende regjeringen.

Om Venstre og Trine Skei Grande vil følge alliansepartneren ut døra dersom KrF trekker seg fra samtalene, er uklart.

Flere i Venstre har de siste dagene lagt vekt på at det er viktig å holde sammen med KrF.

LES OGSÅ: «Føleri-partiene» KrF og Venstre har mye å lære av sin gamle sentrumskamerat

- Mye å snakke om

Statsminister Erna Solberg gjorde det onsdag formiddag klart at hun ikke har gitt opp å samle de borgerlige.

– Vi skal høre tilbakemelding etter at KrF og Fremskrittspartiet har hatt møter internt i løpet av helgen, sier Solberg til NTB.

Selv om hun ikke har gitt opp håpet om at samtalene skal fortsette, er hun forberedt på at KrF velger å gå i opposisjon.

– Jeg hører hva de sier om at de skal oppføre seg konstruktivt og vi skal få til ting. Vi må snakke om politiske saker, sier hun, og legger til:

– Vi har ekstremt mye felles gods gjennom de fire siste årene, og det er forventning regjeringen har fra det samarbeidet som det skal leveres på. Det er viktig at vi skaper broen i det uansett.

«Lite interessant uten flertall»

I Venstres har man også diskutert om man skal diskutere løsningen der Venstre går inn alene med Høyre og Frp.

Frps Siv Jensen har ikke vært konkret i sine svar rundt det å hente Venstre alene inn i en mindretallsregjering.

Kilder i Frp sier til Adresseavisen at «den reelle vurderingen av dette er ganske lunken».

Dette blir begrunnet med at prisen for avgi egne statsråder er for høy i forhold til de beskjedne gevinstene man får ved at man fortsatt ikke klarer å danne en flertallsregjering om KrF blir stående utenfor.

- Vi tjener lite på bare å ta inn Venstre. Blir KrF med, får vi flertallsregjering. Det er noe helt annet.

Lang kveld

Samtalene mellom de borgerlige partiene er ventet å pågå utover kvelden, og avsluttes trolig ikke før ved 19-tiden.

Da er det bestilt middag til regjeringskammeratene.

På forsiden nå