KrF ut av regjeringssamtalene

KrF går ut av forhandlingene om regjeringssamarbeid med de borgerlige partiene. Partiet utelukker annet samarbeid med regjeringen enn fra sak til sak. 

Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, Krf leder Knut Arild Hareide og Venstre leder Trine Skei Grande møter pressen etter onsdagens borgerlige samtaler på Stortinget.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Saken oppdateres.

På møtet mellom de nåværende regjeringspartiene og samarbeidspartiene fikk statsminister Erna Solberg (H) klar beskjed om at KrF ikke kommer til å delta i de videre regjeringssamtalene.

– KrF er tydelige på at de ikke ønsker å gå inn i samtaler om et regjeringsgrunnlag, sa Solberg på en pressekonferanse etter møtet.

Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, Krf leder Knut Arild Hareide og Venstre leder Trine Skei Grande møter pressen etter onsdagens borgerlige samtaler på Stortinget.   Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Dermed går KrF i opposisjon, og ønsker i framtiden kun å eventuelt samarbeide med regjeringen fra sak til sak. Det er altså ikke aktuelt med en ny samarbeidsavtale hvor KrF er med.

Regjeringspartiene Høyre og Frp fortsetter med samtaler med Venstre, som fortsatt er i tenkeboksen for om partiet vil gå inn i regjering.

Åpne for samarbeid

Krf-leder Knut Arild Hareide understreker at partiet er åpne for å støtte en ny regjering i enkeltsaker.

– Vi konstaterer at vårt regjeringsalternativ ikke lyktes. Vi ønsker å samarbeide konstruktivt og godt, sa han etter møtet.

Statsminister Erna Solberg sier at hun ser gode muligheter for å fortsette som statsminister, selv om de tre partiene som nå fortsetter samtalene ikke har flertall på Stortinget alene.

– Felles løsninger

– Det blir ikke en samarbeidsavtale av den typen vi har hatt i inneværende periode, men jeg har god tro på vi vil klare å finne felles løsninger.

– Vi er enige om å snakke om budsjett. Vi har også mye felles gods som vi er enige om at vi skal fortsette å føre videre framover, sier hun.

De fire partiene er også enige om å samarbeide om konstitueringen av Stortinget, og vil altså forhandle om budsjett i høst, slik de har gjort tidligere.

KrF leder Knut Arild Hareide møtte pressen før han skal delta i de borgerlige samarbeids samtaler med regjeringspartiene og Venstre på Stortinget onsdag.   Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ledere og nestlederne for de fire partiene vil møtes på nytt neste uke for å diskutere oppfølging av vedtakene og avtalene som er gjort i løpet av de fire årene samarbeidsavtalen varte.

Gjennomslag

Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun skal gå tilbake til partiet som skal bestemme hvilke saker det er viktig å få gjennomslag for før de fortsetter forhandlingene med regjeringspartiene.

– Nå har regjeringen laget et budsjett. Vi vil gjerne se budsjettet for et grunnlag for videre samarbeid. For oss handler alt politisk samarbeid om å få gjennomslag for saker og vi har en liste med saker som vi har forventet å få gjennom, sier hun.

Budsjettet legges fram 12. oktober.

På forsiden nå