– For en arkitekt er dette drømmeoppgaven, sier Gudmund Stokke fra Stjørdal, prosjektleder for «Adapt» og leder i arkitektfirmaet Nordic Office of Architecture til Aftenposten.

Onsdag kunngjorde Statsbygg at forslaget «Adapt» av prosjektgruppen Team URBIS vinner konkurransen om å tegne det nye Regjeringskvartalet.

– Å få lov til å være med og tegne et så viktig anlegg, føles meningsfullt. Men jeg er også alvorstynget over det ansvaret som ligger på oss som arkitekter og ingeniører. Dette er et interessant og krevende oppdrag av stor betydning, både for byen og landet, sier Stokke.

Bak prosjektet «Adapt» står Team URBIS. De består av Nordic Office of Architecture, Rambøll, SLA, Bjørbekk & Lindheim, Haptic Architects, Asplan Viak, COWI, Aas-Jakobsen, Per Rasmussen og AS Scenario interiørarkitekter.

En plass for alle

Det nye Regjeringskvartalet kommer til å få en stor park og flere gjennomganger enn det har vært tidligere.

– Vi har lagt opp til at flere folk skal trekkes til og bruke byrommet. Bevegelse og liv på gatenivå skal være i fokus, sier Stokke.

Minnesmerket og plasseringen for 22. juli-senteret er ennå ikke fastslått, men Team URBIS foreslår at 22. juli-senteret skal plasseres i en paviljong som vender ut mot Johan Nygaardsvolds plass.

I tillegg skal alle byggene i Regjeringskvartalet, bortsett fra Høyblokken, være i samme høyde som byggene i nærområdet.

– Fasaden skal være fin i dag, men også om førti år. Anlegget skal ikke være prangende, men det skal være vakkert og ha en varig, vennlig og verdig karakter som gjør at det kan representere det norske demokratiet over tid, sier Stokke.

Usynlig sikkerhet

Prosjekteringskontrakten er verdt mellom 500 millioner og én milliard kroner. Ifølge Statsbyggs nettsider skal byggeprosjektet stå ferdig i 2027.

Anlegget skal ha «fremtidsrettede arbeidsforhold» innvendig.

Stokke er særlig fornøyd med fotgjengerstrøket i annen etasje av anlegget, hvor alle møteplasser som bibliotek, kafé og kantine ligger, og som binder alle bygningene og departementene sammen. Dette skal tilrettelegge for samarbeid mellom departementene.

Hvordan sikkerheten skal opprettholdes på området, er inntil videre unndratt offentligheten.

– Vi prøver å designe sikkerheten så den glir naturlig inn i bylandskapet og det ikke fremstår som barrièrer. Folk skal kunne passere tvers igjennom uten å legge merke til sikkerheten, sier Stokke.

Syv ble til én

Rivingen av de gamle byggene skal etter planen starte i 2018. Statsbygg har allerede revet S-blokken. Regjeringen har forsikret om at kunsten til Pablo Picasso, som noen av de gamle byggene er utsmykket med, skal tas vare på.

Siden februar i år har syv prosjekteringsgrupper arbeidet med å utvikle forslag til et nytt regjeringskvartal i Oslo.

Blant de syv teamene som deltok i finalerunden, var det hele 59 firmaer, hvorav 20 var arkitektkontorer. Forslagene deres har vært utstilt i 22. juli-senteret.

Slik skal det se ut. Team Ubris består av Nordic–Office of Architecture, Rambøll, SLA, Bjørbekk & Lindheim, Asplan Viak, COWI, Aas-Jakobsen, Per Rasmussen, Haptic Architects, Scenario og NIKU. Foto: Team Urbis/Statsbygg
Foto: Team Urbis/Statsbygg