Etter en test av tolv ulike apparater for hjemmetesting av blodtrykk og blodsukker sier Forbrukerrådet seg tilfreds med de fleste apparatene. Apparatene med priser fra 159 kroner og opp til 1.259 kroner viser stabile og riktige verdier, og de har god brukervennlighet.

Forbrukerrådet mener derimot det stilles for svake krav til sikkerhet når de samme apparatene kobles til internett. Flere av de app-tilkoblede produktene svikter når det gjelder personvern og sikkerhet, og de informerer om vilkår på en lite tilfredsstillende måte, slås det fast. Enkelte sender potensielt sensitive helseopplysninger til selskaper i Øst-Asia og Nord-Amerika uten at brukerne opplyses om dette.

LES DEBATTINNLEGGET: Informasjonsflyten fra skole og SFO er heftig. Det siste jeg trenger er en app som maser på meg

– Dette er opplysninger som er kommersielt attraktive for aktører. Det kan ikke være slik at du risikerer at helseopplysningene dine selges til for eksempel forsikringsselskaper eller andre uvedkommende, sier fagdirektør Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet.

Nå etterlyser hun sikrere metoder for pasientene å dele sine helseopplysninger på, for eksempel med fastlegen. Vie er derimot klar på at selve teknologien er kommet for å bli.