Miljødirektoratet foreslår å grave opp alle oljetanker

Om drøyt to år blir det forbud mot fossil oljefyring i Norge. Miljødirektoratet foreslår at tankene som ikke lenger er i bruk må tømmes og graves opp.

Saken oppdateres.

– Vi foreslår at alle nedgravde tanker som ikke er i bruk, må tømmes, rengjøres og graves opp – uavhengig av hvor stor tanken er, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Om vel to år, fra og med 1. januar 2020. blir det forbudt å bruke fossil olje og parafin til oppvarming av boliger og andre bygninger. Hytter er unntatt, men likevel går rundt 270.000 nedgravde oljetanker i Norge ut av bruk etter forbudet.

– Forbud mot oljefyring vil få ned utslippene av klimagasser fra byggsektoren, sa klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) da forbudet ble vedtatt i juni i år. Hytter uten tilkobling til strømnettet er unntatt fra forbudet.

Mange av tankene som er nedgravd er i ferd med å bli så gamle at risikoen for lekkasjer er stor. Selv om en tank er tømt, vil det ligge igjen restolje som kan forårsake stor skade ved en lekkasje. I dag rapporteres det omkring 100 lekkasjer årlig, men det er ventet å øke ettersom oljetankene blir eldre.

En oppgraving eller igjenfylling er beregnet til å koste mellom 10.000 og 30.000 kroner. Til sammenligning vil en lekkasje koste alt fra 40.000 til flere millioner kroner, påpeker Miljødirektoratet.

(©NTB)

På forsiden nå