Likevel ikke lukkede dører i rettssak mot 17-åring som hadde eksplosiver

Mandag startet rettssaken mot en 17-åring som plasserte en bombelignende gjenstand på Grønland i Oslo. Lagmannsretten har nå sagt nei til lukkede dører.

Saken oppdateres.

Oslo tingrett fattet raskt vedtak om at hele saken skulle gå bak lukkede dører, men Norsk Redaktørforening anket på vegne av pressen, og fredag ettermiddag kom Borgarting lagmannsretts konklusjon om å oppheve tingrettens kjennelse.

– Lagmannsretten fant at tingrettens vurdering var for begrenset, og at blant annet hensynet til en delvis lukking der pressen fikk adgang ikke var vurdert opp mot internasjonale konvensjoner. Lagmannsretten uttalte at hensynet til lukkede dører der tiltalte er under 18 år, normalt kan ivaretas ved begrenset referatforbud.

Kjennelsen innebærer at resten av hovedforhandlingen trolig vil gå med pressen til stede i rettssalen. Den tiltalte russiske 17-åringen er imidlertid allerede ferdig med sin forklaring, det meste av den gikk altså bak lukkede dører.

– Min klient er ferdig med å forklare seg, det samme er også flere viktige vitner, sier guttens forsvarer, advokat Javeed H. Shah, til NTB.

Han sier avgjørelsen om å kreve dørene lukket av hensyn til klientens lave alder ikke var enkel. 17-åringen som er tiltalt for å ha båret på en bombelignende gjenstand av lightergass og med splinter fra et nettinggjerde, ble pågrepet på Grønland i Oslo i april i år. Han erklærte seg ikke skyldig da rettssaken startet i Oslo tingrett mandag, og advokaten tror det ville være både interessant og relevant for allmennheten å høre 17-åringens forklaring. Likevel konkluderte de med at hensynet til klientens alder veide tyngst.

– Lagmannsrettens opphevelse gjelder ikke kjennelsen om at tiltalte skulle forklare seg bak lukkede dører, noe han allerede hadde gjort da lagmannsretten fikk saken, skriver også lagmannsretten.

– Slik jeg leser kjennelsen fra lagmannsretten, oppheves tingrettens lukking av dørene fordi det ikke var godt nok begrunnet. Det var ikke på grunn av uriktig lovforståelse. Jeg vil nå vurdere om vi skal begjære dørene lukket på nytt når retten settes mandag, sier Shah videre. Samtidig legger han til at det ikke er så mye igjen av bevisførselen før saken skal tas opp til doms.

Norsk Redaktørforening er fornøyd med avgjørelsen:

– En seier, konstaterer generalsekretær Arne Jensen overfor Medier24.

(©NTB)

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå