Hedret på Slottet:

- Sommerfuglene vokste og det var stor stas

Kong Harald ønsket velkommen og dronning Sonja takket dem av. I mellom fikk popdronninga av Norge stemningen i taket med hits om det å leve livet etter 66.

- Vi ble meget godt mottatt, sier Grethe Anita Korsbø Lund. Alle gjestene håndhilste på kong Harald, dronning Sonja og prinsesse Astrid på Slottet tirsdag.  

Saken oppdateres.

Tirsdag var 60-70 eldre ildsjeler samlet på Slottet etter invitasjon fra kongen og dronningen. Her ble de hedret for den store frivillige innsatsen de legger ned i sine lokalsamfunn og for menneskene i nærmiljøet.

De fikk omvisning i noen av Slottets viktigste rom, før alle ble ønsket velkommen av kong Harald, dronning Sonja og prinsesse Astrid i Lille festsal. Herfra gikk alle videre inn i Store festsal der bordene var dekket.

Med utsikt til kongens bord

- Det var stor stas og veldig hyggelig, forteller Grete Anita Kårsbø Lund fra Frøya, som satt med utsikt til kongens bord. Verten selv skal ha moret seg under middagen.

- Vi fikk beskjed om å senke skuldrene og nyte stunden. Og det gjorde jeg virkelig. I trivelige omgivelser og med hyggelige mennesker, sier Kårsbø Lund.

Hun fikk invitasjonen fra Slottet i begynnelsen av september og har hatt god tid til å glede seg.

- Åh, det var stas å få en slik invitasjon, men det har vært noen sommerfugler. Og sommerfulgene bare vokste i styrke og frem mot selve dagen, medgir hun.

Uten å kjenne noen andre gjester eller vite hva som ville møte henne gikk hun inn i Slottet for første gang i sitt liv.

LES OGSÅ: Sør-Trøndelag idrettskrets hedret ildsjeler og idrettsutøvere

Hedret grendelaget

Grete Anita Kårsbø Lund har stått i ledelsen av Titran Grendelag som har bygget lekeplass, badeplass og som jobber med veibelysning til bygda. I tillegg har de ansvaret for grendehuset som alle innbyggerne bruker.

- Grendelagene er som stebarn. De blir ikke alltid blir sett. Samtidig er vi der for alle og da er det godt når noen ser oss, sier Kårsbø Lund.

Hun satt sammen med en friidretts-ildsjel fra Møre og en kvinne som engasjerte seg i det meste av frivillighet, under middagen.

- Det er virkelig mange som ville fortjent å få en slik opplevelse, det var virkelig inspirerende. Jeg vet om mange i Trøndelag som gjør en kjempejobb, i alle fall på Frøya, understreker hun.

Kom fra hele landet

Gjestene kom fra hele landet. De viser sitt engasjement på mange ulike områder. Noen vier seg til sosialt arbeid, noen engasjerer seg for idrett eller ulike kulturtilbud, mens andre driver kunnskapsformidling i historielag og undervisning.

Svein Edvard Selnes, fra Verdal sammen med kong Harald, dronning Sonja og prinsesse Astrid på Slottet tirsdag.   Foto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

 

Felles for dem alle er at de holder seg i aktivitet og har valgt å bruke tiden sin til glede for andre, skriver Kongehuset på sine hjemmesider.

Kong Harald holdt velkomsttale og senere holdt to av gjestene taler. Ski-ildsjel Kåre Haug (77) fra Akershus og FN-veteran Oddveig Lauve (81) fra Aust-Agder fortalte selskapet om sine engasjement.

Joar Tøndel fra Lensvik sammen med kong Harald, dronning Sonja og prinsesse Astrid på Slottet tirsdag.  

 

På ettermiddags-te med konge og dronning

Tradisjonen med å invitere til «Afternoon Tea» kom til Slottet i Oslo med Kong Haralds bestemor, den engelskfødte dronning Maud, skriver Kongehuset på sine hjemmesider. Da skulle det sandwicher, scones og te på bordet. Skikken har røtter helt tilbake til 1840.

- Vi lever!

De frivillige ble hedret med innslag fra Wenche Myhre og samboer Anders Eljas.

De løftet stemningen nærmest gjennom slottstaket da klassikerne «Når man blir 66» og «Vi lever» gjallet fra høyttalerne, etter at kong Harald og dronning Sonja og prinsesse Astrid, fru Ferner hadde tatt imot de mange eldre frivillige som hadde møtt opp.

Musikerparet Wenche Myhre og samboer Anders Eljas underholdt med kjente sanger og slo an tonen på Slottet tirsdag.  

 

En tydelig engasjert dronning gikk deretter opp til scenen for å overrekke blomster til Myhre og pianist og samboer Anders Eljas som takk for det musikalske innslaget.

- Det var ekstra moro at de sang «Vi har ei tulle» og etterpå fant ut at det var 40 år siden dronningen sang den i barne-tv sammen med Titten Tei, forteller Grete Anita Kårsbø Lund.

Dronningen fikk oppdraget med å runde av, og brukte blant annet strofer fra Myhres «Vi lever» da hun sa farvel og ønsket ildsjelene lykke til videre.

På forsiden nå