Evald (11) fikk avduket skulpturen sin i Slottsparken:

- Det var ganske sinnsykt å møte dronningen

- Hun er jo dronningen, sier Evald Møller Johansen (11). Etter at skulpturen hans var avduket i Slottsparken satt han ved siden av dronning Sonja på Slottet og spiste taco.

Kronprinsesse Mette-Marit, Evald Møller Johansen, dronning Sonja og prinsesse Ingrid Aleksandra tar en nærmere titt på «Ansiktsløs mann».  Foto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Prinsesse Ingrid Alexandra avduket to nye skulpturer i Prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark i Slottsparken torsdag. Den ene var Evald Møller Johansens (11).

- Jeg ble så overrasket over hvor fin den var. Det sa de kongelige også! Og at den var veldig spennende, forteller Evald, rett etter at han var ferdig med å spise taco ved dronningens bord på Slottet.

LES OGSÅ: Frivilligheten hedret på Slottet

Kunstneren bor på Lademoen

- Jeg skjønner ennå ikke at jeg har møtt dronningen, prinsessen og Mette Marit, sier kunstneren selv.

Ved Slottet satt han ved siden av dronningen og de snakket om både kunst og om skolen hans hjemme i Trondheim.

Kunstneren Evald Møller Johansen (11) sammen med kronprinsesse Mette-Marit, dronning Sonja og prinsesse Ingrid Aleksandra etter avdukingen.   Foto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

 

Evald går i sjette klasse på Lilleby skole. Han har deltatt i en skolekonkurranse for 5. og 6. klassinger i hele landet. Oppgaven var å tegne eller modellere forslag til en skulptur. Det kom 500 bidrag og prosjektet vil til slutt omfatte ti skulpturer i Slottsparken. I dag ble hans «Ansiktsløse mann» avduket, sammen med «Roggbif» laget av to jenter fra Skarnes.

- Jeg fikk masse gratulasjoner av vennene mine på skolen og folk sa masse fine ting da det ble kjent at min tegning hadde vunnet i konkurransen. Men jeg har ikke rukket å fortelle andre enn bestekompisen min at jeg skulle til Oslo i dag, sier Evald på telefon fra hovedstaden.

Evalds tegning. 

 

Han gleder seg til å komme på skolen igjen på mandag og fortelle.

LES OGSÅ: Da kongefamilien kom (fra signingsjubileet i Trondheim)

Med et ansikt på hånden

Selve skulpturen er utformet av profesjonelle håndverkere gjennom «Fargefabrikken» ved Kulturhuset Qulthus i Fredrikstad.

- Da jeg tegnet skulpturen var det av ren fantasi. Det var det som kom ned i hodet mitt der og da. Egentlig var det jo litt tilfeldig. Han selv, mannen, er ingenting. Det er dukken på hånden som på en måte forteller, sier Evald selv om skulpturen.

Prinsesse Ingrid Alexandra ser på «Ansiktsløse mann» i skulpturparken som har fått navn etter henne i Slottsparken i Oslo.   Foto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

 

Rett før sommeren fikk han følge prosessen hvor verket var utviklet fra tegning til modell.

- Jeg fikk en «sneakpeak», men da var den bare helt grå og ikke støpt ennå.

«Ansiktsløse mann» er nå utført i bronse og kan sees av alle som går igjennom Slottsparken.

- Det er jo bare megakult!

LES OGSÅ: - Deres kongelige skaptrøndere (fra signingsjubileet i Trondheim)

Underfundig og med utstråling

- Jeg ble virkelig overrasket da prinsessen avduket skulpturen. Den er så fin! Og dukken han har på hånden har flotte farger og en flott utstråling, sier kunstneren selv.

Dronning Sonja (nr. to t.h.) prinsesse Ingrid Alexandra (t.h.) og kronprinsesse Mette-Marit (i midten) avduket «Ansiktsløse mann». T.v. kunstneren Evald Møller Johansen fra Lilleby skole i Trondheim og hans mamma Lena Katrine Sokki.   Foto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

 

Juryen uttaler at den « (...) har en veldig spennende problematikk i seg. Dukken har ansiktet for mannen og uttrykker seg for ham. Den er underfundig, sterk, fin og poetisk i uttrykket.»

Evald har ikke drevet med skulptur tidligere, og selv om han tror det kan bli mer av det nå er han ikke sikker på at det blir skulpturkunstner av han. - Jeg er glad i å filme og i å tegne, sier Evald.

I kveld feirer han med familie i Oslo.

Dronning Sonja (nr. to t.h.) prinsesse Ingrid Alexandra (t.h.) og kronprinsesse Mette-Marit (i midten) avduket «Ansiktsløse mann». T.v. kunstneren Evald Møller Johansen fra Lilleby skole i Trondheim og hans mamma Lena Katrine Sokki.  
        
            (Foto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)

Dronning Sonja (nr. to t.h.) prinsesse Ingrid Alexandra (t.h.) og kronprinsesse Mette-Marit (i midten) avduket «Ansiktsløse mann». T.v. kunstneren Evald Møller Johansen fra Lilleby skole i Trondheim og hans mamma Lena Katrine Sokki.   Foto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

På forsiden nå