Svalbard ga mest:

Over 218 millioner samlet inn i årets TV-aksjon

Årets TV-aksjon samlet inn 218,5 millioner til UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn rammet av krig og konflikt.

Statsminister Erna Solberg i NRKs TV-studio under TV-aksjonen 2017.  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Saken oppdateres.

– Jeg er overveldet og rørt. Sammen skal vi sikre skolegang for mer enn 470.000 barn, sa Camilla Viken, generalsekretær i UNICEF, i en pressemelding søndag kveld.

– Det er vanskelig å sette ord på den enorme gleden og takknemligheten jeg føler nå. Tusen takk til alle som har bidratt. Hver eneste vaffel som er stekt, krone som er puttet på bøssa og hver eneste time som er lagt ned i den store dugnaden bidrar til å gi disse barna en bedre framtid, fortsatte Viken.

Skoler over hele landet arrangerte skoleløp, stekte vafler, bakte og solgte tegninger, og til sammen samlet de inn 8,1 millioner kroner. P3-aksjonen sørget for ny rekord med hele 6,26 millioner.

– Jeg er så utrolig glad og rørt over å se hvordan hele landet mobiliserer hvert eneste år for å gjøre verden til et litt bedre sted – en aksjon av gangen. Hele Norge er med på dugnaden og gjør en livsviktig forskjell for barn rammet av krig og konflikt, sa TV-aksjonsleder Vibecke Østby.

Stort engasjement

Pengene strømmet inn søndag. Bidraget per innbygger ligger på 41,55 kroner. Møre og Romsdal var det fylket som har gitt mest per innbygger, tett etterfulgt av Sogn og Fjordane.

Statsminister Erna Solberg (H) kunngjorde på NRKs direktesending like før klokka 23 søndag kveld at regjeringen gir 40 millioner.

I DNBs lokaler i Solheimsviken i Bergen var det hektisk søndag kveld. 40 bankansatte jobbet på spreng med å telle penger – og ved 22-tiden var det kommet opp i over 9 millioner kroner.

– Vi har hatt rundt 3.000 bøssebærere i Bergen i sving. Det har vært full dekning. Alt har gått smertefritt, sa en fornøyd fylkesaksjonsleder Marthe Jansen til Bergensavisen.

Klokka 16 startet rundt 100.000 frivillige over hele Norge med å gå fra dør til dør med bøssene sine. Hos Norwegian var rundt 100 kabinansatte utstyrt med bøsser, i tillegg til noen frivillige som gjerne ville ta en flytur for UNICEF.

– Bøssebærerne er gullet i TV-aksjonen og gjør dugnaden så unik. TV-aksjonen har ett stort mål, og det er å nå ut til alle nordmenn med en bøsse, sa innsamlingsleder i UNICEF, Christina Johnsen, til NRK.

Penger til utdanning

Årets aksjon går til UNICEF, og pengene som kommer inn, skal sørge for skoleutstyr, videreutdanning av lærere, oppbygging av skoler og læringssentre i Colombia, Mali, Syria, Pakistan og Sør-Sudan.

Det største bidraget var det Svalbard som sto for, med 1.005.455 kroner, etterfulgt av Statoil med 800.000 kroner.

I tillegg til de 40 millionene fra regjeringen donerte statsminister Erna Solberg (H) også en fotball hun fikk fredsprisvinneren Malala Yousafzai fra Pakistan til å signere da hun traff den pakistanske jenta i New York nylig. På fotballen er alle FNs bærekraftmål skrevet inn.

– Er det ett eksempel på krig og konflikt og en som har opplevd hvor vanskelig det er å få utdanning og hvordan man presses ut av utdanningssystemet hvis man er jente, så er det Malala, som tross alt ble forsøkt drept, sa Solberg.

Flommet over

Flere steder i Tvedestrand og Arendal ble imidlertid søndagens innsamling avlyst på grunn av uvær og regn.

– Vi synes ikke det er forsvarlig å sende ut folk. Dette er unntakstilstand, sa banksjef Bente Christensen i Sparebanken Sør til Tvedestrandsposten, som anbefalte folk å gi på elektronisk vis.

I fjor ble det samlet inn 220 millioner kroner til Røde Kors. Året før fikk Regnskogfondet potten på 189 millioner kroner, en nedgang fra toppåret 2014, da 251 millioner kroner ble samlet inn til Kirkens Nødhjelp.

Informasjonssjef Maren Thorsen Bleskestad i UNICEF klar for årets TV-aksjon. 
        
            (Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix)

Informasjonssjef Maren Thorsen Bleskestad i UNICEF klar for årets TV-aksjon.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

På forsiden nå