Løypemaskinene er i gang flere steder i fjellet etter snøfall

Tråkkemaskinene er i gang flere steder i fjellet etter at vinteren har meldt sin ankomst i store deler av landet. De første skisporene settes allerede tirsdag.

Saken oppdateres.

Snøfallet natt til tirsdag har ført til at løypebas Jo Stenersen og resten av preppegjengen i Hafjell Øyer Turskiløyper har startet sesongen, melder Langrenn.com.

– Vi grunnprepper nå cirka 2 kilometer på Mosetertoppen og 12 kilometer tur/retur på Gamle Hornsjøvegen mellom Sjøseterkrysset og Hornsjøhøyfjellshotell, sier Stenersen.

Det er meldt mer snø framover, noe som gjør at det ifølge Stenersen skal ligge til rette for godt skiføre.

Stenersen sier til Gudbrandsdølen Dagningen at det går mot ny rekord for dem.

– I fjor hadde vi den første løypa klar 1. november. Nå kommer vi trolig til å sette de første sporene i løpet av kvelden når kalenderen fortsatt viser 24. oktober, sier Stenersen.

På Sjusjøen ble flere av skiløypene tromlet tirsdag. Johannes Haukåssveen anslår at de innen onsdag kommer til å sette spor der forholdene tillater det. Da kan langrennsfolket blant annet ta turen ut i lysløypa ved Natrudstilen.

Også på Skeikampen og i Auggedal kjøres det løyper tirsdag.

– I løpet av dagen og natten får vi klar Peer Gynt veien fra Skei til Fagerhøi, men neppe med spor. I første omgang blir det en skøytetrasé, sier Knut Erik Hagen.

Også i Løtenfjellet går det mot en tidlig start på skisesongen, melder Østlendingen.

Snøværet betyr også utfordringer for flere. Yr melder at det enkelte steder fra tirsdag og onsdag morgen vil kunne komme over 30 centimeter snø. På Twitter oppfordrer Statens vegvesen folk til å huske riktig dekkutrustning, og de bes om å kjøre etter forholdene

Fylkesvei 55 over Sognefjellet er stengt. Kjetil Molvær, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen i Lærdal, sier til NRK at han er usikker på om veien vil åpne igjen i løpet av tirsdag.

Ifølge kanalen er det også snøvær og sterk vind både på riksvei 7 over Hardangervidda, på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet og fylkesvei 50 Aurland-Hol. Det samme gjelder E134 Haukelifjell, E16 Filefjell og fylkesvei 53 Tyin-Årdal.

– Det er dårlig vær på fjellovergangene mellom øst og vest. Det er redusert sikt, mye vind og temperaturer rundt null grader. Den kombinasjonen er ekkel og ubehagelig for bilistene som skal over fjellet, sier Molvær til NRK.

Han oppfordrer folk som skal kjøre over fjellet til å ha godt med drivstoff, gode vindusviskere, gode dekk – og til å senke farten når vinden kommer i sterke kast.

I Telemark melder politiet om snø på veiene fra Morgedal og vestover, og folk blir bedt om å kjøre forsiktig.

Ifølge meteorolog Marit Berger ved Meteorologisk institutt vil snøværet antakelig bli erstattet av regn utover dagen.

– Snøgrensa skal krype oppover, sier hun til NRK.

NVEs varsel om flom- og jordskredfare er oppjustert til oransje nivå i Aust-Agder, Telemark og Vestfold. Det er ventet store nedbørsmengder tirsdag ettermiddag.

(©NTB)

På forsiden nå