Trønder pågrepet for spionasje i Moskva

- Mannens familie frykter at han er dratt inn i et politisk spill, sier advokat Brynjulf Risnes.

Grenseinspektør Frode Berg (62), fotografert ved en tidligere anledning.  Foto: iFinnmark

Saken oppdateres.

Han sier 62-årige Frode Bergs familie stiller seg helt uforstående til siktelsen. Spionsiktelsen har en minstestraff på ti år dersom Berg blir funnet skyldig

Det var det russiske nyhetsbyrået Rosbalt som først meldte at den tidligere grenseinspektøren var pågrepet for spionasje i Moskva.

Trønderen ble pågrepet onsdag for snart to uker siden, ifølge familiens advokat, Risnes. Han opplyser at familien ikke har hatt kontakt med 62-åringen siden.

- Familien vet lite. Det har vist seg vanskelig å få informasjon, så det synes å være en del hemmelighold rundt saken fra russisk side, sier han.

Brikke i politisk spill. Familien mener Frode Berg er blitt en del av det politiske spillet, sier deres advokat, Brynjulf Risnes.  Foto: Rune Petter Ness

Vet ikke hvor han sitter fengslet

Risnes opplyser at Berg også har fått oppnevnt en russisk advokat. Verken han eller familien har så langt vært i kontakt med vedkommende.

- Ifølge russiske medier er han siktet for å spionasje til fordel for Norge og USA. Familien stiller seg helt uforstående til dette. De kan overhodet ikke tenke seg at han har vært involvert i noe sånt, sier Risnes.

- Familien håpet først at det ville løse seg raskt, at det var en misforståelse, men nå er de forberedt på at de må feire jul uten ham. De er bekymret, de vet ingenting om hva han er utsatt for, eller hvor han sitter fengslet. Men dette er en spesiell sak, så vi håper at han sitter under gode forhold, sier advokaten.

Opprinnelig fra Trondheim

Frode Berg er opprinnelig fra Trondheim, men har bodd i Finnmark siden 1975. Han jobbet tidligere ved grensa i Sør-Varanger som grenseinspektør. 1. april 2014 gikk han av med pensjon.

Berg var grensevakt da Sovjetunionen kollapset. Ifølge dette intervjuet med ifinnmark.no var han offiseren som løftet vekk tauet og sperreskiltet på veien inn til grensen etter Sovjetunionens kollaps.

Ifølge nettstedet har Berg også etter at han ble pensjonist jobbet som konsulent for norsk-russiske kommisjonen, som har revidert grensen og vært russlandekspert for Finnmark Røde Kors. Der Har han blant annet jobbet med organisasjonens samarbeidsprosjekter i Nordvest-Russland. Han sitter også i styret for kulturprodusenten Pikene på Broen, som arrangerer festivalen Barents Spektakel.

– Frode er en aktiv pensjonist. Men han er ingen politisk aktivist, sier kunstnerisk leder Luba Kuzovnikova i Pikene på Broen til VG.

– Vi forstår ikke hvorfor Frode er pågrepet, og venter på nytt fra Moskva. Han har bodd og jobbet ved grensen i mange år, og har livserfaring og profesjonell erfaring som gjør at han veldig godt vet hvordan han skal opptre i Russland, sier hun.

- Et politisk spill

- Familien og de rundt ham tenker at han er dratt inn i et politisk spill.  Vi kjenner jo til at norske politikere er nektet innreise til Russland og at norske forskere, tilknyttet NUPI, er svartelistet i Russland. Det er vanskelig å se dettte på noen annen måte enn at også arrestasjonen av Berg er en del av et politisk spill, sier Risnes.

Han ble selv engasjert av familien mandag ettermiddag og er i ferd med å sette seg inn i saken. Risnes sier han så langt ikke vet hva som skjer videre. Han utelukker ikke at han selv reiser til Russland.

- UD jobber med saken. Det viktige nå blir å få ut mer informasjon. Så langt er ikke noe klart, men dersom det kommer signaler  om at det er mulig å besøke Berg, så reiser jeg umiddelbart til Moskva. I første rekke må vi få kontakt med hans russiske advokat, sier Risnes.

Aktiv pensjonist

Frode Berg Har bodd i

Nyhetsbyrå med melding

Rosbalt, som omtaler saken, er et nettbasert russiske nyhetsbyrå som ble stiftet i 2001, ifølge AFP. Ifølge Der Spiegel har det tette bånd til politiet og de russiske sikkerhetstjenestene.

Ifølge det nyhetsbyråets kilder skal nordmannen ha mottatt hemmelige dokumenter og pågripelsen skal være knyttet til russiske Alekej Zjitnyuk (24) som ble arrestert for mistanke om landsforræderi.

– Jeg kan bekrefte at Frode Berg ble fengslet for to måneder den 6. desember, altså til 5. februar. Han er fengslet ut fra paragraf 276 i loven, som handler om spionasje, sier Jekaterina Krasnova, pressetalskvinne ved Lefortovo-domstolen, til VG.

Hun opplyser videre at saken er anket, men at det ikke er bestemt når denne vil bli behandlet.

Statsministeren informert

Kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet (UD) er svært ordknapp om saken.

– Utenrikstjenesten ved ambassaden i Moskva har vært i kontakt med fengslede og det gis bistand i henhold til gjeldende retningslinjer og rammer for konsulær bistand til norske borgere fengslet i utlandet, skriverOverland Andersen i en e-post til Adresseavisen.

Det er ikke planlagt noen for for pressekonferanse eller informasjonsmøte om saken fra UDs side. Overland Andersen ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Heller ikke statsminister Erna Solberg (H) ønsket å kommentere saken da hun fikk spørsmål om den under sin halvårlige oppsummering før jul tirsdag. Statsministeren bekreftet at hun er informert om situasjonen.

– Dette er en sak jeg ble informert om før dette møtet. Dette er en konsulær sak som vi behandler som det. Det er ambassaden i Russland og UD som følger opp den saken. De må kommentere den, sa Solberg under pressekonferansen ifølge NTB.

Mannen som er pågrepet for spionasje i Moskva, ble tatt for omlag to uker siden. 

Mannen som er pågrepet for spionasje i Moskva, ble tatt for omlag to uker siden. 

På forsiden nå