SV: Stans i våpensalg til Emiratene et skritt i riktig retning

Regjeringens beslutning om å stanse eksporten av våpen og ammunisjon til Emiratene, er et steg i riktig retning, mener SV.

Saken oppdateres.

– Men det er grunn til å spørre hvorfor det har tatt så lang tid for regjeringen å komme til denne konklusjonen. Det har ikke manglet på advarsler, sier SVs Gina Barstad, som er utenrikspolitisk talsperson i SV-leder Audun Lysbakkens sykefravær.

Både tidligere utenriksminister Børge Brende (H) og nåværende utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har overfor Stortinget forsvart salget av våpen til Emiratene, til tross for landets krigføring i Jemen.

– Det naturlige neste skritt er å gjøre det samme når det gjelder eksport av forsvarsmateriell til de andre landene som deltar i den Saudi-ledede koalisjonen i Jemen, sier Barstad til NTB.

Utenrikskomiteen skal 17. januar avgi innstilling til et SV-forslag som tar til orde for stans i våpeneksport til alle landene i Saudi-alliansen. På spørsmål om hun finner timingen i regjeringens beslutning påfallende, viser hun til at komiteens saksbehandling er konfidensiell.

– Men jeg ser jo fram til å høre UD redegjøre nærmere for hvorfor de akkurat nå har trukket denne konklusjonen, sier hun.

(©NTB)

På forsiden nå