Etter det NTB kjenner til, var ikke saken tema da Aps stortingsgruppe hadde gruppestyremøte tirsdag.

Først på det ordinære gruppemøtet onsdag blir det avklart om gruppas valgkomité skal settes i sving for å finne Giskes etterfølger i den framskutte posisjonen, opplyser komiteens leder Kari Henriksen, som er innpisker for Ap på Stortinget, til NTB.

– Da vil det også bli avklart når dette skal skje, sier hun.

Giske gikk av som Ap-nestleder søndag og stilte samtidig sin plass som leder for partiets finansfraksjon på Stortinget til disposisjon.

Løsning å leve med

Ifølge Henriksen er det vanskelig å si hvor lang tid prosessen vil ta.

– Det avhenger av om det blir en stor eller liten rokering, sier hun.

Komiteen må ta stilling til om løsningen blir å flytte på én person, eller om det skal legges en større kabal med rokeringer i partiets ulike fraksjoner. Til slutt er det stortingsgruppa som tar den endelige beslutningen. Enn så lenge blir arbeidet i fraksjonen håndtert av nestleder Ingrid Heggø.

– Det som er viktig, er at vi finner fram til en sammensetning som stortingsgruppa kan leve med, sier Henriksen.

Mange spekulasjoner

Spekulasjonene går nå høyt om hvem som blir ny leder. Marianne Marthinsen, som mot sin vilje måtte gi fra seg vervet etter valget i fjor høst, har allerede gjort det klart at hun ikke er aktuell. Marthinsen sitter nå i utenriks- og forsvarskomiteen.

Klassekampen har snakket med flere i Ap som mener at partileder Jonas Gahr Støre selv bør ta på seg rollen som finanspolitisk talsperson for å unngå ubalanse og større rokering i partiet.

En høytstående kilde i Ap mener imidlertid en slik løsning er lite trolig.

– Det er en svært arbeidskrevende rolle. Jonas trenger en som kan gjøre jobben, sier kilden, som mener det er mer sannsynlig at det er en av de eksisterende fraksjonslederne som får vervet.

– Trenger en samlende person

Blant navnene som nevnes, og som regnes for å være «trygge» kandidater, er Rigmor Aasrud og Espen Barth Eide. Eide, som tidligere har vært både utenriks- og forsvarsminister, leder i dag Aps energi- og miljøfraksjon på Stortinget, mens Aasrud leder kommunalfraksjonen.

Ingen av de to ville tirsdag kommentere saken overfor NTB.

Andre aktuelle fraksjonsledere er Ingvild Kjerkol, Lene Vågslid, Anette Trettebergstuen, Martin Henriksen, Sverre Myrli og Terje Aasland. Ifølge NTBs kilder er Hadia Tajik og Anniken Huitfeldt trolig uaktuelle fordi de er for nært knyttet til Giske-saken.

– Vi trenger en person med bred politisk erfaring, som samtidig kan virke samlende, sier en.

Andersen: Ikke aktuell

Tidligere stortingspresident Dag Terje Andersen avviser at han er aktuell som leder av finansfraksjonen.

– Jeg har det veldig bra der jeg er, sier Andersen, som i dag er leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, til NTB.