Nynorsk offensiv mot fire statsråder 

Noregs Mållag har sett seg ut fire statsråder som de mener er de rette til fortsette kampen for nynorsk i skolen, i kommuner og fylker, og i ordbøkene.

Saken oppdateres.

– Regjeringsplattformen legger klare punkter til gjøremålslista hos både kulturministeren, kunnskapsministeren, forskningsministeren og kommunalministeren, sier Magne Aasbrenn, leder i Noregs Mållag. Han viser til språkpolitikken som Jeløy-plattformen lover å gjennomføre.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) har en god tradisjon å forsvare, mener Mållaget.

– Den nye kulturministeren bør levere en helhetlig språklov som viderefører likestillingsvedtaket mellom bokmål og nynorsk, krever Aasbrenn. Han mener også at Grande må skaffe penger til å digitalisere de store ordbokprosjektene, blant annet den første delen av Norsk Ordbok.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø må skjerpe tonen overfor universiteter og høyskoler, som har plikt til å skrive 25 prosent nynorsk, men som år etter år bryter målloven, krever Mållaget.

– For å sikre gode opplæringsvilkår for elever med nynorsk hovedmål er det også viktig at man styrker nynorskopplæringen for lærerskolestudenter og sørger for at de får avgangsvitnemål som viser at de kan nynorsk.

Alle digitale læremidler må foreligge på både nynorsk og bokmål, forlanger Mållaget. Det må kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner sørge for.

Dessuten må elever som skal ha nynorsk som hovedmål, møte overveiende nynorsk allerede i barnehagen, mener Mållaget.

Også til kommunalministeren har Aasbrenn laget en huskelapp:

– Monica Mæland har nå fått ansvaret for at nynorskbrukerne ikke taper på at fylker og kommuner slås sammen. Hun bør passe på at de nye storfylkene vedtar gode språkbruksplaner.


(©NTB)

På forsiden nå