Hull i nota førte til at 54.000 laks rømte

Fiskeridirektoratet har funnet årsaken til at 54.000 laks rømte fra Marine Harvest-anlegget i Nærøy i Trøndelag mandag.

Saken oppdateres.

Direktoratets kontroll avdekket at det hadde blitt hull i nota fordi et tau hadde gått gjennom ringen som skal beskytte mot gnag.

– Vi arbeider nå videre for å avdekke om dette er en risiko også på andre anlegg. Vi har tett dialog med notprodusenten og oppdretterne for å få klarhet i om det står nøter med samme innretning i sjøen, skriver Fiskeridirektoratet i en pressemelding torsdag.

I hele 2017 er det registrert 10.000 rømte laks fra oppdrettsanlegg. Allerede nå er altså rømningstallet mer enn femdoblet hittil i år som følge av rømningen i Nærøy.

Det sto 180.000 laks på omtrent to kilo hver i merden da rømningen skjedde. Siste opptelling viser at 54.000 laks rømte, mot først oppgitt 56.000.

Som følge av rømningen har Fylkesmannen i Trøndelag åpnet for garnfiske etter oppdrettslaks i Nærøy og Vikna kommuner. Fiskere vil få betalt for å levere fanget laks til Rørvik Fisk.

Den rømte laksen inneholdt rester medisiner mot innvollsorm, skrev Namdalsavisa etter rømningen. Mattilsynet opplyser at fisken kan spises, men ikke omsettes videre.

(©NTB)

På forsiden nå