– Etter dagens runder i stortingssalen har Arbeiderpartiets stortingsgruppe konkludert med at vi vil stemme for mistillitsforslaget mot justisministeren, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Han sier Ap tar Listhaugs beklagelser i stortingssalen torsdag til etterretning, men fastholder at partiet likevel vil stemme for Rødts mistillitsforslag når det kommer til behandling førstkommende tirsdag.

– Hun har i seks dager holdt fast ved at Ap er mer opptatt av rettssikkerheten til terrorister enn rikets sikkerhet, sier Støre.

Neppe støtte fra KrF

Ap-lederen informerte torsdag ettermiddag de andre opposisjonspartiene om beslutningen. SV-leder Audun Lysbakken sier partiet vil stemme sammen med Ap.

– Etter dagens opptreden av Listhaug i Stortinget mener vi det er nødvendig, sier Lysbakken.

Miljøpartiet De Grønne har kommet til samme konklusjon.

– Nå håper vi resten av opposisjonspartiene samler seg bak mistillitsforslaget. Det er trolig KrF som blir avgjørende også i denne saken. Nå må de velge hvilken side av historien de plasserer seg på, sier MDGs Per Espen Stoknes.

I likhet med Senterpartiet har ikke KrF formelt tatt stilling til spørsmålet om mistillit. Men etter det NTB har grunn til å tro vil KrF stemme nei til mistillitsforslaget.

Får kritikk

KrFs begrunnelse for å stemme nei til mistillit har delvis med utfallet av torsdagens stortingsmøte å gjøre. Der vil justisministeren nemlig bli møtt med den sterkeste kritikk som Stortinget kan uttrykke uten å i realiteten avsette henne ved å uttrykke mistillit.

Hele opposisjonen stiller seg bak det såkalte daddelforslaget, som vil bli vedtatt senere torsdag. Det slår fast at Listhaug offentlig har framsatt «uriktige og krenkende påstander knyttet til bekjempelse av terror i Norge.»

Men før Stortinget torsdag kom så langt måtte justisministeren fire ganger opp på talerstolen for å beklage den famøse Facebook-posten om Ap og terroristers rettigheter. Det kan ha berget henne fra mistillit så vel som statsministeren fra regjeringskrise.

LES KOMMENTAREN: Listhaug ødelegger både for regjeringen og seg selv

Dramatisk

Etter å ha blitt drevet fra skanse til skanse underveis endte den kontroversielle Frp-statsråden med å bøye nakken helt og fullstendig.

– Jeg burde ikke lagt ut dette innlegget, og jeg vil bidra til en saklig debatt i framtida. Jeg vil unnskylde kommunikasjonen i denne saken fordi den har såret personer som har opplevd den grusomme terroren 22. juli, sa hun i et innlegg mot slutten av debatten.

Helt avslutningsvis kom Listhaug også med et løfte om bot og bedring:

– Jeg vil være varsom med å legge ut sånne type utspill på min Facebook-side framover og vil bidra til en ryddig debatt.

Holdt ikke mål

Listhaugs skjerpede unnskyldning kom etter at en samlet opposisjon med Ap-leder Jonas Gahr Støre i spissen først hadde slått fast at den opprinnelige beklagelsen ikke holdt mål.

Også Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim måtte stå skolerett og beklage uttalelser på egen Facebook-vegg.

– Jeg har beklaget at det er postet meldinger på min Facebook-vegg – av meg – som ikke var riktig. Arbeiderpartiet setter på ingen måte nasjonens sikkerhet i fare, sa Helgheim.

Hva slags kontakt det måtte ha vært underveis i stortingsmøtet mellom Statsministerens kontor og Listhaug, er ikke kjent. Etter det NTB forstår var statsminister Erna Solberg (H) orientert om innholdet i Listhaugs opprinnelige beklagelse, men dette er ikke offisielt bekreftet.

Støre mener uansett at inntrykket som etterlates, er at beklagelsene fra Listhaug ble framført under betydelig press.

– Unnskyldningen som vi burde fått forrige lørdag kom nå på slutten, men hele mellomspillet svekker kvaliteten i den, sier han.