Justisministeren har fått sterk kritikk for at hun ikke kom med en uforbeholden unnskyldning for sitt Facebook-innlegg lørdag. Torsdag formiddag gikk hun på nytt på talerstolen:

– Derfor vil jeg understreke nok en gang at jeg gir en uforbeholden unnskyldning i denne saken. Jeg burde ikke lagt ut dette innlegget, og jeg vil bidra til en saklig debatt i fremtiden, sa Listhaug.

I sin tredje runde på talerstolen sa Listhaug at hun også unnskylder innholdet i innlegget.

I sin fjerde rund sa hun:

- Jeg beklager teksten også. Jeg vi ikke nøre opp under holdninger. Jeg vil si unnskyld om dette er tilfellet, sa Listhaug.

I sitt første innlegg beklaget hun timingen av innlegget sitt.

- Timingen ble feil. Mange hadde vært på kino og sett det jeg har fått beskrevet som en veldig sterk film om det som skjedde på Utøya i 2011.

Hun la til at det var ikke hennes hensikt å såre noen:

- Det var aldri, aldri i mine tanker at dette kunne kobles med den grusomme massakren på Utøya. Det var ikke min mening og tanke å såre noen. Det håper jeg at jeg kan bli trodd på, sa Listhaug.

- Jeg vil unnskylde overfor dem som føler seg såret av kommunikasjonen i denne saken, sa den kontroversielle justis-, beredskaps- og innvandringsministeren i sitt innlegg.

Ap vil vurdere blank mistillit

Ap-leder Jonas Gahr Støre svarte umiddelbart med at dette ikke var noen skikkelig unnskyldning:

– Jeg mener det er folkeskikk å ta imot en unnskyldning. Jeg gjør det. Men dette holder ikke. Statsrådens uttalelser vitner ikke om at hun har skjønt hva dette handler om, sa Støre da han grep ordet i replikkvekslingen rett etter at Listhaug hadde framført sin varslede beklagelse.

SV har allerede samlet støtte til et forslag om sterk kritikk av Listhaug. Nå åpner Jonas Gahr Støre for at Arbeiderpartiet heller vil stille seg bak et forslag fra partiet Rødt - om blank mistillt til statsråden.

- Jeg vil si at etter det vi har hørt fra Listhaug i dag, er vi nærmere en slik vurdering. Dette vil jeg nå diskutere med stortingsgruppen min, sier Støre til Adresseavisen.

Etter Listhaugs nye unnskyldning er Støre fortsatt ikke overbevist.

Beskyldte Ap

Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg, som hun publiserte fredag i forrige uke, hadde tittelen: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet.»

I teksten skrev Listhaug «Vi vil inndra pass og statsborgerskap til fremmedkrigere og terrorister raskt og effektivt! Det vil Arbeiderpartiet stemme ned. I kampen mot terror kan vi ikke sitte og toe hendene våre.»

Ba om unnskyldning

Før Listhaug var det kunnskapsminister Jan Tore Sanner som tok ordet. Høyre-statsråden er ansvarlig statsråd for endringene i statsborgersaken.

- Jeg har også fått et oppdrag fra statsministeren. Jeg er bedt av statsministeren om å gi en uforbeholden unnskyldning til de som er blitt såret de siste dagene, sa Sanner da han tok ordet debatten.

Sanner la til at det var viktig at en slik unnskyldning kommer fra Stortingets talerstol.

– Vi kan ikke ta tilbake ord og bilder, men vi kan si unnskyld og vi kan lære av det, sa Sanner.

Ikke nok

Men en beklagelse vil ikke være nok for å forhindre at Sylvi Listhaug blir møtt med den kraftigste kritikk en statsråd kan få av Stortinget, etter mistillit.

En samlet opposisjon stiller seg bak et såkalt daddelforslag, som vil bli lagt fram under debatten om foreslåtte endringer i statsborgerloven.

Forslaget slår fast at Stortinget mener det er sterkt kritikkverdig at Listhaug offentlig har framsatt uriktige og krenkende påstander knyttet til bekjempelse av terror i Norge.

Et daddelvedtak er den sterkeste formen for kritikk Stortinget kan rette mot en statsråd uten å erklære mistillit. Sist det skjedde, var da Anders Anundsen fikk sterk kritikk for snart tre år siden.

Vil beklage

Det var under NRKs Politisk kvarter torsdag morgen at statsminister Erna Solberg (H) langt på vei bekreftet at justisminister Sylvi Listhaug (Frp) selv vil beklage overfor Stortinget.

– Listhaug stiller seg bak regjeringens unnskyldning, og kommer til å uttale seg i løpet torsdagen, sa statsministeren.

Den høyst kontroversielle justisministeren ventes å være til stede under debatten om sak to på Stortingets dagsorden. Men sak én er ikke en liten sak den heller, for Stortinget skal torsdag nemlig gå til valg på ny president. Høyres Tone Trøen vil bli valgt, som den andre kvinne i historien, til å innta den formelt høyest rangerte posisjon i Norge etter kongen.

Venstre stemmer imot

Solberg sier til NRK at daddelvedtak vanligvis fremmes om Stortinget ikke har blitt informert godt nok om noe eller ved svak embetsutførelse. Det at uttalelser utenfor Stortinget blir trukket inn i Stortinget, mener hun er nytt.

– Jeg har allerede bedt om unnskyldning for Sylvi Listhaugs uttalelser. Så må Stortinget vurdere om det er nok til å gå videre, slik at vi heller kan ha saklig diskusjon om substansen i forslaget, sier Solberg.

Les mer: Rødt fremmer mistillitsforslag mot Listhaug

Etter det NTB forstår vil de tre regjeringspartiene stemme imot opposisjonens kritikkforslag. Noe av begrunnelsen vil kunne gå langs de prinsipielle spor som statsministeren alt har redegjort for. At Venstre stemmer imot kritikkforslaget, kan imidlertid framstå som noe av et paradoks. For kritikken mot Listhaug for Facebook-posten har vært tydelig fra flere i partiet, ikke minst fra Venstre-leder Trine Skei Grande som selv er statsråd i Solbergs regjering.

– Jeg er redd holdningene

I sin begrunnelse for kritikken mot Listhaug peker Ap-leder Jonas Gahr Støre på at daværende statsminister Jens Stoltenberg i dagene etter 22. juli advarte mot naivitet.

– Det betyr blant annet å forstå sammenhengen mellom holdning og handling. Breivik var alene om handlingene, men holdningene deles av flere. Når Listhaug legger ut en slik Facebook-melding med den koblingen mellom Ap og terror, så ser vi i kommentarfeltene at de holdningene er i fri dressur, sier han.

Les også kommentaren: Listhaug ødelegger både for regjeringa og seg selv

SV-leder Audun Lysbakken sier daddelvedtaket er et oppgjør med en oppførsel mot politiske motstandere som er langt over grensen for hva som er greit.

– Listhaug bruker en retorikk som er til forveksling lik det som de mest konspirasjonsteoretiske nettkrigerne på ytre høyre bruker. Det er ikke akseptabelt for en norsk statsråd, sier han.