Vippe- og neglelim inneholdt ulovlige stoffer

Fire av ti limprodukter til falske vipper eller negler inneholdt ulovlige mengder av stoffet hydrokinon, viser en undersøkelse Mattilsynet har fått utført.

Mattilsynet oppfordrer folk til å melde fra om de får bivirkninger ved bruk av kosmetikk.  Foto: Frank May / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Til sammen ble ti produkter undersøkt på tampen av 2016, som en del av overvåkingsprogrammet for kosmetikk.

Det er forbudt å bruke hydrokinon i «extensions» (vippeforlengere), men det ble likevel påvist i to slike produkter. Det er lov å bruke en viss mengde av kjemikaliet i neglelim, men Mattilsynet fant for mye av det i to slike produkter.

Oslo 20180326. Fire av ti limprodukter til falske vipper eller negler inneholdt ulovlige mengder av stoffet hydrokinon, viser en undersøkelse Mattilsynet har fått utført.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

 

Det ble også påvist for mye akrylat i to typer neglelim. Det finnes ikke regler for bruk av akrylat i kosmetikk, men stoffet er kjent for å være allergifremkallende, ifølge Mattilsynet.

Tilsynet har også analysert 50 hårfarger for å se etter ulovlige kjemiske stoffer som kan være sterkt eller ekstremt allergifremkallende. Bare én av prøvene inneholdt for mye av det sterkt allergifremkallende stoffet p-fenylendiamin.

Mattilsynet oppfordrer folk til å melde fra om de får bivirkninger ved bruk av kosmetikk.

På forsiden nå