Følg talen her.

- Tiden for nye, dyre løfter er over.

Solberg viste til at perioden der vi stadig kan fase inn mer oljepenger i statsbudsjettene, raskt går mot slutten.

– Og nå må dere stålsette dere: Vi politikere må ta inn over oss at handlingsrommet fremover er begrenset, sa Solberg til Høyres landsmøte.

I salen sitter om lag 700 mennesker, som i løpet av helgen skal delta i eller bare lytte til debatter om alt fra eggdonasjon og forsvarsbudsjett, til mikroplastfilter i vaskemaskiner.

Advarte

Men i sin landsmøtetale kom regjeringspartiets partileder med en klar advarsel:

– Ser vi noen år fremover, så er vi faktisk på minussiden hvis vi ikke lykkes med å inkludere flere i arbeidslivet og øke effektiviteten. Og da, kjære venner, er det slik at nye, dyre løfter er et dårlig bidrag til et bærekraftig velferdssamfunn, sa Solberg.

Løfter binder

Partilederen innrømmet at hun er klar over at mange kommer til landsmøtet for å kjempe for sin sak. De fikk klar beskjed om at partiet ikke starter på null. Det er allerede gitt kostbare løfter om mer vei, mer til Forsvaret, skole, politi og helse. I tillegg er Høyres svar ikke å øke skattene.

– Skal vi love mer på ett område, så betyr det at vi må gjøre mindre på andre områder, konkluderte statsminister Solberg og minnet om Jan P. Syses gamle Høyre-tese:

- Vi er imot summen av alt vi er for.

Kritisk til Trumps handelskrig

I langt mer alvorlige ordelag tok snakket Solberg om handelskrigen USA har startet mot Kina og en rekke land verden rundt.

Angrepene på den frie handelen de siste ukene gir grunn til alvorlig bekymring, slo statsminister og Høyre-leder Erna Solberg fast i sin landsmøtetale fredag.

– En global handelskrig og økende proteksjonisme er det siste verden trenger nå, sa hun, og høstet applaus fra landsmøtet.

– Det vil ramme mange land hardt, deriblant Norge.

Solberg beskrev det som et paradoks at det nå er USA som fremstår som den største trusselen mot frihandel, mens det kommunistiske Kina fremstiller seg som en av de fremste forsvarerne av internasjonal handel.

– Historisk har perioder med utstrakt proteksjonisme ledet til tilbakegang, krig og konflikt. Det er spor som skremmer. Jeg vil sterkt advare mot en sånn utvikling, sa regjeringssjefen.

Hun la vekt på at Norge skal være en pådriver for en fortsatt fri og rettferdig verdenshandel.

- Landets viktigste politiske verksted

Landsmøtet førtsetter gjennom helgen. Til sammen skal fire såkalte storresolusjoner vedtas i løpet av helgen, i praksis partiets nye politikk på en rekke områder. Også noen mindre resolusjoner om andre temaer er foreslått, men agendaen er likevel ikke så omfattende som på fjorårets landsmøte, da et nytt partiprogram ble vedtatt.

Etter Solbergs tale er det digitalisering som blir temaet utover fredagsettermiddagen. Det foreslås blant annet å gjøre all skriftlig kommunikasjon med staten digital innen 2025 og et forbud mot at leverandører av matvarer kan tilby ulike priser til ulike aktører i dagligvarebransjen. Et annet forslag er å gjøre all høyere utdanning på nett tilgjengelig på nett for alle innen 2025.

Partiledelsen omtalte resolusjonsforslaget som både friskt og teknologioptimistisk da de møtte pressen tidligere i uka.

Eggdonasjon og forsvar

Partilederen selv gjorde det klart at hun ikke forventet å være enig i alt som landsmøtet kommer til å vedta i løpet av helgen, og vedgikk at hun forventet nederlag når det gjelder for eksempel bioteknologi, som behandles lørdag.

– Partiledelsen kan regne med at ikke alle vedtak under helgens landsmøte blir slik vi ville gjort det. Og så er vi jo ikke alltid enige oss imellom heller. Dette lever vi helt greit med, sa Solberg tirsdag.

Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande skal holde en kort hilsningstale til landsmøtet klokka 17. Før det skal utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) tale.

Ingrid Skjøtskift vil bli ordfører: - Jeg er mer gira nå enn da jeg gikk inn i politikken.