Søreide: – Norge forstår Syria-angrepet

– Fra norsk side forstår vi bakgrunnen for nattens aksjon. Enhver bruk av kjemiske stridsmidler er forbudt, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.  Foto: NTB SCANPIX

Saken oppdateres.

– Verden har stått samlet i fordømmelsen av kjemiske våpen siden grusomhetene under første verdenskrig. Frankrike, Storbritannia og USAs aksjon mot Syria i natt er et klart signal om at bruken av slike våpen har konsekvenser, sier utenriksministeren.

LES OGSÅ: USA, Frankrike og Storbritannia med felles angrep i Syria

Landene oppgir at bakgrunnen for aksjonen er det syriske regimets gjentatte bruk av kjemiske stridsmidler mot egen befolkning, nå senest i Douma 7. april, et angrep som ikke er bekreftet av uavhengige eksperter.

LES OGSÅ: Stoltenberg støtter Syria-angrep

– Aksjonen må også ses i lys av Sikkerhetsrådets tydelige pålegg til Syria fra 2013 om å destruere sitt kjemiske våpenprogram. Regimets gjentatte bruk av kjemiske våpen mot egen befolkning er i direkte strid med Sikkerhetsrådets klare pålegg. Sikkerhetsrådet har gjentatte ganger understreket at bruken av kjemiske våpen i Syria utgjør en trussel mot den internasjonale fred og sikkerhet, og at de som står bak, må holdes ansvarlige, sier Eriksen Søreide.

LES OGSÅ: Russland kaller inn til hastemøte i FNs sikkerhetsråd

Statsråden sier det er sterkt beklagelig at FNs sikkerhetsråd er handlingslammet i spørsmålet om kjemiske våpen i Syria.

– Russland la denne uken nok en gang ned veto mot å etablere en uavhengig undersøkelsesmekanisme. Tross nattens angrep er det viktig at Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpens ekspertteam – som har reist til Syria – får full tilgang til å gjennomført en uhildet undersøkelse, sier Søreide.

Hun støtter sterkt opp om anmodningen fra FNs generalsekretær om at alle medlemsstater er tilbakeholdende og avstår fra handlinger som bidrar til eskalering av situasjonen eller forverrer det syriske folkets lidelser.

LES OGSÅ: Syriske medier: Angrepene er brudd på internasjonal lov

Fakta om angrepet mot Syria
  • Angrepet ble utført av USA, Storbritannia og Frankrike natt til lørdag 14. april, én uke etter at det ble meldt om et kjemisk angrep i Douma utenfor Damaskus.
  • Det var blant annet rettet mot lagre for kjemiske våpen og et forskningssenter for utvikling av kjemiske våpen, ifølge USAs forsvarsdepartement.
  • Russland har oppgitt at det ble skutt 103 missiler, både fra sjøen og luften, men at 71 av dem ble skutt ned av det syriske rakettforsvaret før de nådde sine mål, og at de kun førte til mindre skader på syriske militæranlegg.
  • Ingen er meldt drept i angrepet. Russland sier at ingen sivile eller soldater er meldt drept eller såret. En syrisk militær kilde har oppgitt at seks soldater ble såret.
  • Disse har uttrykt støtte til angrepet: NATO, EU, Tyskland, Israel, Tyrkia, Danmark, Canada og Japan. Norge har uttrykt forståelse for angrepet.
  • Disse har fordømt angrepet: Syria, Russland, Iran og libanesiske Hizbollah.
  • Både USA og Frankrike har sagt at de har bevis for at Assad-regimet sto bak det angivelige kjemiske angrepet mot Douma, mens Russland har sagt at landet har bevis for at angrepet var iscenesatt av Storbritannia og Hvite hjelmer.
  • FNs generalsekretær António Guterres har bedt alle land vise tilbakeholdenhet slik at krigen i Syria ikke trappes opp, men han har ikke tatt direkte stilling til det vestlige angrepet.
  • Russland har innkalt til hastemøte i FNs sikkerhetsråd.
  • Kilde: NTB, AFP, AP, DPA, Ritzau
På forsiden nå