Hyttetur-deltakere støtter trussel om anmeldelse

Flere av deltakerne på hytteturen der det ble sendt en sexmelding til Liv Signe Navarsete, støtter Sp-ledelsens trussel om anmeldelse.

1. nestleder i Senterpartiet, Ola Borten Moe: – At vi har kommet hit, er et stort nederlag for oss alle sammen, men kanskje er det det som må til for å komme til bunns i saken, og finne ut hva som har skjedd.  Foto: richard sagen

Saken oppdateres.

– Jeg håper at det ikke blir nødvendig med politianmeldelse, og at vedkommende som sendte meldinga tar til fornuft og sier unnskyld til Navarsete og partiet, sier Rune Hjulstad, som er fylkessekretær i Senterpartiet til NRK.

Hjulstad var en av de ti som deltok på hytteturen, åtte av dem har verv i Sp.


Fakta Senterpartiet: Disse deltok på hytteturen
  • 1. nestleder i Sp Ola Borten Moe
  • Fylkesleder og fylkespolitiker Tomas Iver Hallem
  • Stjørdal-ordfører Ivar Vigdenes
  • Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram
  • Spesialrådgiver i Senterpartiet Jostein Grande
  • Tidligere statssekretær, nå direktør for samfunnskontakt i Sparebank 1, Morten Søberg
  • Tidligere statssekretær for Liv Signe Navarsete i kommunaldepartementet og tidligere leder i Senterungdommen, Erlend Fuglum
  • Sps fylkessekretær Rune Hjulstad.
  • De to siste deltakerne var Jarle Holberg og Kristian Skinderhaug.
 

Både NRK og Dagbladet har jobbet med å få kontakt med deltakerne på hytteturen. Ikke alle har svart, og flere av har skrudd av telefonene sine.

I Dagsrevyen lørdag ba partileder Trygve Slagvols Vedum om at sexmeldingens avsender må melde seg innen onsdag, ellers blir saken meldt til politiet.

– En god løsning

Nestleder Ola Borten Moe støtter også partilederens håndtering av saken.

– At vi har kommet hit, er et stort nederlag for oss alle sammen, men kanskje er det det som må til for å komme til bunns i saken, og finne ut hva som har skjedd. Og i alle tilfeller få satt punktum, sånn at vi får kommet oss videre og partiet kan begynne fokusere fullt på politikken igjen, sier han til NRK.

– Dette er en svært krevende situasjon for Liv Signe, for partiet og for alle oss som har vært på denne turen og ikke har noe med tekstmeldingen å gjøre. Dette var ikke en kollektiv handling. Dette er det en enkeltperson som har gjort. En enkeltperson som også har brutt tilliten mellom gode venner, legger han til.

Derfor slutter vi ikke å mase om den grisemeldinga i Sp skriver politisk redaktør Tone Sofie Aglen i denne kommentaren.

Gram og Grande er enig med Vedum

To av de andre deltakerne på turen, nåværende ordfører i Steinkjer Bjørn Arild Gram og Sp-rådgiver Jostein Grande, støtter også Vedums ultimatum.

– Det synes jeg høres ut som en god løsning. Vi må komme til bunns i dette nå, og vedkommende som har gjort dette det må tenke seg om og stå fram, sier Grande til Dagbladet.

– Jeg støtter partilederens håndtering av saken, og utover det har jeg ingen andre kommentarer, sier Gram.

Ordfører Bjørn Arild Gram i Steinkjer  Foto: håvard haugseth jensen

 

-Uhørt

– Det var en uhørt tekstmelding som Navarsete aldri skulle fått. Nå har vi kommet så langt og så dypt ned i denne saken at vi som parti ikke har flere virkemidler for å komme dypere inn i materien, sier Vedum til NTB lørdag kveld.

Senterpartiet har den siste tida jobbet med å komme til bunns i hvem som sendte den grove meldingen til Liv Signe Navarsete (Sp) en lørdagsnatt for to år siden.

Derfor har partilederen nå satt en tidsfrist. Dersom den, eller de, skyldige ikke melder seg innen førstkommende onsdag, så går saken videre til politiet.

Saken skal også diskuteres under partiets sentralstyremøte mandag.

LES OGSÅ: Sp-topper tar avstand fra trakasseringsmelding

– Viktig med en avklaring

«Vi har lyst på fitta di», het det i meldingen som var sendt fra Messenger-kontoen til tidligere statssekretær for Senterpartiet, Morten Søberg. Han var på en hyttetur med ti mann, og flere kjente Sp-profiler da meldingen ble sendt. Ingen har erkjent å ha sendt meldingen.

Søberg har selv nektet for å ha sendt meldingen, og har blitt trodd på sin forklaring av Navarsete og partiet.

– Det er viktig at vi nå får en avklaring, både for Navarsete og for dem som ikke har gjort det, sier Vedum.

LES OGSÅ: Navarsete har meldt trussel til PST

-Parodisk

Jusseksperter er imidlertid uenige om hva politiet bør gjøre dersom saken havner hos dem.

– Det fremstår nesten som parodisk at partiet skal bruke tid og krefter på dette sludderet, sier jussprofessor Alf Petter Høgberg ved Universitetet i Oslo til Dagbladet. Han mener saken må henlegges dersom den ender hos politiet.

– Hvis ikke dette henlegges, så går det på politiets troverdighet løs – med tanke på hvordan politiet ellers prioriterer og hva slags alvorlige saker som ellers henlegges, sier han.

Høgberg tror det er mest nærliggende å vurdere saken opp mot straffelovens 266 om plagsom opptreden

– Men likevel så sier det seg selv at det må gjelde krenkelser som har krysset en viss grense. Jeg stiller meg tvilende til at man er der i denne saken, sier han.

Advokat Per Danielsen sa tidligere denne uka til Nettavisen at meldingen antakelig kan rammes av paragraf 266. Han fikk støtte av advokat Jon Wessel-Aas som også viste til straffelovens paragraf 298 om seksuelt krenkende atferd.

– Objektivt sett så er en slik melding krenkende, og den er sendt til noen som ikke har samtykket til det, sa han til Nettavisen.

På forsiden nå