1700 journalister i NRK gikk tirsdag ut i streik. Dette betyr at de nå ikke får lønn fra statskanalen, men streikebidrag fra Norsk Journalistlag (NJ).

Ifølge Fagbladet Journalisten vil de streikende journalistene få 770 kroner pr. dag. I tillegg gis 100 kroner dager i forsørgertillegg, noe NJ budsjetterer med at tre av fire streikende får.

Dette betyr at profiler som Ole Torp og Noman Mubashir går ned i inntekt, men slipper å betale skatt siden bidraget er skattefritt.

Streiken vil ifølge Journalistens beregninger koste 10,1 millioner kroner pr. uke. Med 80 millioner kroner på bok betyr det at streiken kan vare i nesten åtte uker før kassen blir tom.

– Det regnestykket har Journalisten laget. Det er ikke noe praksis hos oss å kommentere hvor mye en streik vil koste, men det er fullt mulig å regne seg frem til tallet. Uansett vil vi ikke vite det eksakte beløpet før vi har betalt de som er i streik, sier NJ-leder Hege Irene Frantzen til Aftenposten.

Har aldri hatt mer penger

Hun bekrefter overfor Aftenposten at streikekassen, eller konfliktfondet som det offisielt heter, er på nesten 80 millioner kroner.

Dette er det høyeste beløpet fagforeningen noen gang har hatt. Forrige gang det var streik blant journalister i NRK, for 12 år siden, hadde foreningen 54 millioner kroner i fondet. Da varte streiken i åtte dager.

– Vi er nok blant de svært få fagforeningene som offentliggjør hvor mye vi har i konfliktfondet. Dette fordi vi er en fagforening for journalister og er for åpenhet, sier Frantzen.

– Kan det høye beløpet i konfliktfondet bety at streiken kan bli langvarig?

– Vi mener at vi har en solid streikekasse og er godt rustet til å sette makt bak kravene våre, men vi ønsker en løsning på konflikten. Samtidig vil jeg si at vi ikke kan få en løsning hvis vi ikke får innfridd kravene, svarer Frantzen.

Kan kreve høyere kontingent

NRK er det eneste mediehuset der journalistene er tatt ut i streik i år. Hvis streiken blir langvarig, så har fagforeningen muligheten til å kreve mer i kontingent fra journalister som ikke streiker.

– Vi har en åpning om å øke kontingent for dem som ikke streiker. Dette er en beslutning som landsstyret i NJ må ta. Dette ble gjort under streiken i 2002. I år har vi foreløpig ikke vurdert denne løsningen.

NJ hadde ved inngangen av året 8019 medlemmer. Med 1700 medlemmer i NRK-systemet er NRK det største konsernlaget i NJ. Medlemmer som tjener over 493.000 kroner i året betaler nesten 8000 kroner i kontingent i året.