Voldsforsker: Ungdom kan bli påvirket av gangster-rap

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk er ikke i tvil om at rapmusikk kan påvirke ungdom negativ. Hun avfeier Trine Skei Grandes (V) kritikk av Jan Bøhler (Ap).

Ifølge voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk er det mange årsaker til at ungdommer tiltrekkes voldelige gjenger.  Foto: Larsen, Håkon Mosvold, NTB scanpix

Saken oppdateres.

– Det Trine Skei Grande sier, stemmer ikke med forskningen. Det er godt dokumentert at ungdom kan bli negativt påvirket av gangster-rap, sier Bjørnebekk til Dagsavisen.

Uttalelsen kommer etter at Venstre-lederen nylig gikk hardt ut mot Jan Bøhlers uttalelser om at gangster-rap kan påvirke de mest utsatte ungdommene.

LES OGSÅ: Barn stjeler, utøver vold og gjør skadeverk som aldri før i Trøndelag

– Dette er en ekstremt gammeldags tankegang som jeg trodde vi var forbi, svarte Grande.

Bjørnebekk, som jobber ved Politihøgskolens forskningsavdeling, er imidlertid klokkeklar i sin dom: Det er Bøhler som har rett.

– I trøblete grupper som er fascinert av vold, ser man eksempler på at de ser disse gangster-rap-videoene om igjen og om igjen. Det kan gi automatiske tanker og bevegelser som de tar i bruk, for eksempel hvis det er noen kampsportbevegelser i videoene.

LES OGSÅ: - Ungdomskriminalitet går i bølger, sier voldsforsker

Voldsforskeren har selv intervjuet ungdommer som utfører vold, og sier hun i disse samtalene har sett fenomenet tydelig.

Hun viser også til studien «How Fantasy Becomes Reality» av psykologen Karen Dill.

– Den viser hvordan det å se på fantasi og bli fascinert av det, og den viser hvordan det for noen i neste omgang blir en realitet, sier hun, men legger til at «vanlig ungdom som ikke har en voldelig og problematisk atferd i utgangspunktet», ikke blir påvirket.

På forsiden nå