Festbråket i Arbeiderpartiet:

Trond Giske deltar ikke på Arbeiderpartiets sommerfest

Arbeiderpartiets årlige sommerfest for representantene og ansatte på Stortinget går av stabelen uten tidligere nestleder Trond Giske. Han er i London med familien.

Trond Giske deltok på 1. mai-arrangementer i Trøndelag.  Foto: Leif Arne Holme

Saken oppdateres.

Den tradisjonsrike sommerfesten holdes i kveld på utestedet Stratos på toppen av Folketeaterbygningen.

Takrestauranten over Ap sitt hovedkvarter er i år blitt en del av slagmarken for en av hovedkonfliktene det krisepregede partiet.

Det skjedde da partileder Jonas Gahr Støre inkluderte den tidligere nestlederen Trond Giske på gjestelisten til sommerfesten.

Adresseavisen får bekreftet at Trond Giske ikke skal delta på festen.

Han har for tiden pappapermisjon og er i London med familien. Samboeren Haddy Njie er på jobb i byen for tiden, og Giske har oppholdt seg i England i 14 dager så langt.

LES Tone Sofie Aglen: Konfliktene river Ap i stykker

LES MER: Ap med nye metoo-regler

Bråk om retur

Trond Giske trakk seg i vinter fra alle verv da partiledelsen konkluderte med at han hadde brutt retningslinjene mot seksuell trakassering. Sentralstyret tiltrådte konklusjonen.

Siden da er det blitt diskutert heftig internt hvor raskt den tidligere nestlederen skal få nye roller i partiet igjen.

Det skapte reaksjoner da Giske stilte i TV-debatt uten at partiledelsen var informert. Støre satte foten ned da spørsmålet om Giske skulle inn i det nye styret til sammenslåtte Trøndelag Arbeiderparti. Og det oppsto også en debatt om Giskes påtenkte rolle i et reformprosjekt i regi av det nye fylkeslaget.

Ønsket sosiale restriksjoner

Det er har også vært en diskusjon om Giske også burde bli ilagt sosiale restriksjoner, noe blant andre partiets andre nestleder, Hadia Tajik, skal ha tatt til orde for i sentralstyresammenheng 23. april.

Dette ble imidlertid avvist av resten av partiledelsen og et stort flertall i sentralstyremøte, og partileder Jonas Gahr Støre inviterte også Giske med på sommerfest.

Dette ble starten på nok en omdreining i striden om den tidligere nestlederen.

Da Støre i midten av mai åpnet for at Giske kunne delta, reagerte tillitsvalgte for de ansatte på Stortinget, Ingun Yssen sterk. 

I et intervju med VG slo hun blant annet fast at Giskes «nærvær på fester vil bety at flere ansatte i praksis er utestengt».

Sykemeldt

Yssen forklarte dette med at «flere av varslene» kommer nettopp fra stortingssfæren.

«Det er ikke greit all den tid sentralstyret har konkludert med at Giske har trakassert flere kvinner, noe han selv også har beklaget. Trond Giske kan jo selv hindre at situasjonen oppstår,» skrev Yssen i en tekstmelding til VG.

Det vakte betydelig oppsikt at klubblederen valgte å gå ut offentlig og i sterk motsats til budskapet fra partileder Jonas Gahr Støre.

Et møte mellom Støre og Yssen i sakens anledning endte med at Yssen, ifølge kilder til DN, ble sykemeldt.

Flere kilder sier til Dagens Næringsliv at Yssen opplevde det påfølgende møtet med Støre som ubehagelig, og at hun deretter oppsøkte bedriftslegen på Stortinget som sykmeldte henne.

Etter det avisen fikk opplyst har klubben reagert overfor Støre for måten Yssen ble behandlet på.

Selv sier partilederen i en epost til DN  at han har en god og åpen dialog med de ansatte i stortingsgruppa og deres tillitsvalgte, og understreker at tillitsvalgte har en viktig rolle og et særlig vern.

På forsiden nå