Lavere prisstigning enn ventet i mai – renteøkningen til høsten kan bli utsatt

Konsumprisindeksen var 2,3 prosent høyere i mai i år enn i mai i fjor. Tregere prisvekst skaper økt tvil om Norges Bank setter opp styringsrenta i september.

Saken oppdateres.

Mens konsumprisindeksen (KPI) steg med 2,3 prosent i mai, var KPI uten energivarer på 1,5 prosent i samme periode. Justert for både avgiftsendringer og energivarer, KPI-JAE, var stigningen på 1,2 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Fra april til mai 2018 gikk KPI opp 0,1 prosent, mens KPI-JAE gikk opp 0,2 prosent.

Tallene er oppsiktsvekkende svake, ifølge ekspertene.

– Inflasjonen ligger fortsatt mye lavere enn Norges Bank ventet. Vi har fortsatt tro på at styringsrenta skal settes opp i september, men er i større tvil om det kommer til å skje, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Han viser til at Norges Bank anslo en tolvmånedersvekst i kjerneinflasjonen på 1,6 prosent i mai.

Bruces analyse deles av seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets: Lavere kjerneinflasjon enn ventet og en tilsynelatende flatere utvikling i prisveksten over noe tid øker muligheten for at renteøkningen blir utsatt, mener han.

– Vi tror likevel at en renteøkning i september fortsatt ligger på bordet, såframt Regionalt nettverk-undersøkelsen, som kommer tirsdag, viser høy aktivitet og optimisme, sier Aamdal.

Økte priser på drivstoff og klær bidro mest til månedsendringen i KPI.

Til tross for nedgang i strømprisene de siste to månedene, var prisene på elektrisitet inkludert nettleie 14,6 prosent høyere i mai i år enn for samme periode i fjor. Prisene på drivstoff og smøremidler steg 12,7 prosent i tilsvarende periode.

Videre ble det registrert prisoppgang på visse matvarer som grønnsaker og enkelte sukkervarer, mens strømprisene fortsatte å dempe oppgangen i KPI for annen måned på rad. Mat og alkoholfrie drikkevarer – typiske varer i dagligvarehandelen – økte med 1,1 prosent i tolvmånedersperioden. Fra april til mai steg prisene for disse gruppene med 0,1 prosent.

– Vi ser at mat og drikke har hatt en svak prisutvikling, og har økt med bare 1,8 prosent totalt over siste to årene, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

(©NTB)

På forsiden nå