Ap sier nei til EUs fjerde jernbanepakke

Arbeiderpartiet vil stemme imot at norsk jernbanesektor blir ytterligere liberalisert gjennom EUs fjerde jernbanepakke.

Saken oppdateres.

Det er stortingsgruppen til Ap som vender tommelen ned for å ta den fjerde jernbanepakken inn i EØS-avtalen. Lovendringene pakken medfører, åpner jernbanen fullt for fri konkurranse, skriver ABC Nyheter.

– Ved behandlingen av jernbanereformen i 2015 og i det offentlige ordskiftet etterpå har Arbeiderpartiet vært klare på at vi ikke ønsker konkurranseutsetting, oppsplitting og privatisering av jernbanen. Dagens vedtak i stortingsgruppa er derfor i tråd med Aps linje i jernbanepolitikken, sier partiets samferdselspolitiske talsmann Sverre Myrli.

Regjeringspartiene og KrF har gått inn for en jernbanereform som legger opp til full anbudskonkurranse på norske skinner. Regjeringen varslet at den vil fremme forslag om å implementere jernbanepakke 4 i norsk lovverk til høsten.

Ap-ledelsen har fått mye kritikk fra grunnplanet og fagbevegelsen for ikke å lytte til deres meninger i saker som striden om tilslutning til EUs energimarkedsbyrå ACER. Denne gangen høster partier ros fra fagforeningshold.

– Det er en gledens dag. Vi er overrasket og veldig glad for at Ap kommer med et så tydelig vedtak allerede nå. Anbudstvangen som følger av implementering av disse forordningene og direktiv er nå parkert av partiet, fastslår forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund (NJF), Jane B. Sæthre, overfor Frifagbevegelse.

(©NTB)

På forsiden nå