Situasjonen kritisk for flere norske bryggerier – kan bli ølmangel over hele landet

I løpet av de neste ukene kan det bli lite øl å skåle med. CO₂-mangel fører til store problemer for Aass bryggeri, Grans og CB.

CO₂-krisen kan føre til at det ikke blir øl i tappekranene.  Foto: sTEIN BJØRGE

Saken oppdateres.

Onsdag meldte både NRK og Dagbladet at flere norske bryggeri må stanse ølproduksjonen som følge av CO₂-mangel, noe som senere er blitt endret. Situasjonen er derimot kritisk for flere. Ifølge NRK er dette status onsdag ettermiddag:

  • Drammen-bryggeriet Aass stanser all produksjon av drikkevarer med kullsyre inntil videre.
  • Sandefjord-bryggeriet Grans vurderer situasjonen time for time.
  • Kristiansand-bryggeriet CB trapper ned produksjonen.

Bryggeriet E.C. Dahls i Trondheim har nok CO₂ til over helgen, skriver NRK. Ringnes opplyser til Dagbladet at de ikke er bekymret over situasjonen.

– Dersom bryggeriene ikke får leveranser i løpet av helgen, vil alle bryggerier gå tomme for CO₂. Det vil merkes på alle utesteder og butikker i løpet av en uke eller to, sier Petter Nome, direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen, til NRK.

I en pressemelding onsdag kveld melder Praxair Norge, som produserer flytende CO2 i Norge, at til tross for at de vil prioritere leveranser til kunder som ivaretar liv, helse, dyrevelferd og sikkerhet, øyner de også håp for ølproduksjonen.

– Selv om enkelte bryggerier og andre industrikunder kan oppleve å gå tomme i kortere perioder, ser det nå ut til at Praxair vil kunne levere tilstrekkelig med CO2 til at langvarig stans unngås, sier administrerende direktør Sigurd Haukeli i Praxair Norge. Han sier selskapet regner med å kunne levere tilstrekkelige volumer til bryggeriene i slutten av denne uken.

– Aldri skjedd før

Daglig leder Christian Aass sier at dette aldri har skjedd før.

– Det er utrolig kjedelig, det har aldri skjedd før. Heldigvis har vi varer på lager, sier han til Nettavisen.

Til Aftenposten sier Nome i Bryggeriforeningen at CO₂-mangelen først vil ramme de minst populære produktene.

– Hvis det ikke kommer nye forsyninger nærmeste uke, kan det begynne å bli kritisk, sier han.

Selv om det kan bli kamp om CO₂, tror han ikke krisen vil gå utover prisen på produktene.

– Foreløpig har vi ingen indikasjon på at CO₂ vil bli dyrere. Grunnen er at det er et avfallsprodukt særlig fra dem som produserer gjødsel. Produsentene er pålagt og avhengig av å bli kvitt det, men det kan jo tenke seg at noen nede i Europa ser at det kan ha en verdi, sier han

– Ingen grunn til å hamstre

Ifølge Nome er det ingen grunn til å hamstre øl eller andre bryggerivarer.

– Det er ingen grunn foreløpig. Det er fortsatt en del igjen. Vi tror ikke dette blir en langvarig situasjon og anbefaler folk å ha is i magen.

Coca-Cola sier at de har normal produksjon.

– Men vi følger situasjonen tett, sier Coca-Cola-sjef Stein Rømmerud til Aftenposten.

– Beklager

CO₂-mangelen har også ført til at Oslo kommune har innført forbud mot vanning med hageslange eller spreder.

På grunn av svært begrenset tilgang på flytende CO₂ i Nord-Europa har Praxair Norge, som produserer flytende CO₂ i Porsgrunn, valgt å prioritere leveranser til kunder som ivaretar liv, helse, dyrevelferd og sikkerhet, skriver NTB.

– Vi har vært i en vanskelig leveransesituasjon av flytende CO₂ over hele Nord-Europa, og vi beklager sterkt de ulempene det medfører, sier administrerende direktør Sigurd Haukeli i Praxair Norge.

Det er håp om at CO₂-produksjonen kan starte opp 12. juli, men ifølge Haukeli er dette usikkert.

På forsiden nå