Innførselsåre for narkotika avdekket:

Kripos har beslaglagt 600–700 kilo hasj

Kripos og flere politidistrikt har avslørt en svært stor innførselsåre av narkotika til Norge. Virksomheten knyttes blant annet til gjengmiljøene i Oslo.

Kripos-sjef Ketil Haukaas (fra venstre), Oslos politimester Hans Sverre Sjøvoll og politiinspektør Eivind Borge i Kripos informerte fredag om en meget stor narkotikasak.  Foto: NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Kripos har allerede beslaglagt 600–700 kilo hasj på Østlandet de siste to ukene. Ni personer er foreløpig pågrepet.

– Denne saken har tilknytning til gjengproblematikk og distrikter rundt Oslo. Narkotikaen kommer fra utlandet via en betydelig åre. Det er tatt store beslag tatt i betraktning at de er gjort over kort tid. Det har vært jevnlige leveranser over lang tid. Da blir det veldig store kvanta, sa Kripos-sjef Ketil Haukaas på en pressekonferanse fredag.

Politiet utelukker ikke flere beslag og sier at det ikke er tvil om at de står overfor en veldig stor narkotikasak. I en pressemelding skriver Kripos at det trolig er innført enorme kvanta med narkotika.

– Vi vet at det nylig er gjort betydelige beslag i Danmark, men går ikke ytterligere inn på det nå, sier Haukaas.

Ni pågrepet

Så langt i etterforskningen av det politiet har døpt Operasjon Hubris er ni personer pågrepet. To av dem er danske statsborgere, som er kjent for politiet i Danmark fra tidligere.

Tre ble varetektsfengslet i Innlandet politidistrikt i forrige uke. Ytterligere seks er blitt eller blir fremstilt i Oslo tingrett torsdag og fredag. Alle er siktet for grov narkotikakriminalitet.

- Vi har konsentrert oss om mottakerapparatet i Norge og fulgt alle spor til utlandet. Særlig til Danmark og Sverige. Oslo, Innlandet og Øst politidistrikt har samarbeidet om dette, sa politiinspektør Eivind Borge i Kripos.

Haukaas sier at innførselen trolig har pågått i lang tid.

– Det er viktig å få stanset dem som tjener penger på dette i Norge, og vi vil også følge spor ut av landet. Kripos prioriterer ressursene mot de vi mener har størst skadepotensial, ofte multikriminelle miljøer, sier han.

Koblet til gjengmiljøene

Foruten de tre politidistriktene, samarbeider Kripos med blant annet dansk og svensk politi.

– Vi er i en tidlig fase av en større etterforskning med forgreninger til utlandet. Av hensyn til arbeidet videre er det mange saksopplysninger vi ikke kan gå ut med eller bekrefte nå, skriver Kripos i pressemeldingen.

Kripos mener at flere av mottakerne er tilknyttet gjengmiljøer i Oslo.

– Vi har jobbet med disse sakene over tid. I Oslo har vi hatt et eget gjengprosjekt. Det arbeidet er koblet inn i Kripos-sporet. Vi har hovedfokus på å håndtere mottakerleddet i vårt distrikt for å stoppe tilførselen til særlig gjengene i Oslo. Det er ikke bare de som er aktuelle, men også flere steder, sa politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo på pressekonferansen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Kripos har beslaglagt 600 til 700 kilo hasj på Østlandet de siste to ukene. Ni personer er pågrepet. 
        
            (Foto: NTB Scanpix)

Kripos har beslaglagt 600 til 700 kilo hasj på Østlandet de siste to ukene. Ni personer er pågrepet.  Foto: NTB Scanpix

På forsiden nå