– Hundeeiere: Skjerp dere, skrev Sørøst politidistrikt forrige helg om hundeeiere som glemmer dyrene i bilen.

Det er et budskap Geir Marring, eier av veterinærkjeden Dyrenes venn, stiller seg bak. Firmaet hans har seks filialer på Østlandet. Alle disse har hatt en voldsom pågang, og mange av dem som ringer inn skal på biltur mens solen steker.

Når det er varmt, kan hunder kjapt bli overopphetet dersom de etterlates i bilen. Sørg for å ha vann tilgjengelig. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

– Det er kjempefint at folk spør om informasjon. Nå er det så varmt at det ikke holder å sette bilen i skyggen, og dessverre har vi noen tilfeller der det går galt. Mange skal bare en tur ut av bilen, og blir sittende og prate litt, så er det gjort, sier Marring.

– Sørg for å ha vann tilgjengelig hele tiden. Ta gjerne med en colaflaske med vann på bilturen, slik at du kan skifte det ut underveis, legger han til.

– Ikke etterlat dyrene

President Torill Moseng i Den norske veterinærforening understreker at dyrevelferdsloven gir eierne ansvaret, også når det er snakk om en forglemmelse.

– Ikke etterlat dyrene i bilen i sommervarmen. Det gjelder også i skyggen. Selv om det er overskyet kan det bli ekstremt varmt for dyrene. Når vi sitter i en bil der det er varmt, svetter vi. Hunder har ikke de samme svettekjertlene, men svetter gjennom potene, og regulerer varmen med å pese, sier Moseng til NTB.

Pesingen får luftfuktigheten og temperaturen til å stige, og Moseng sier at det ikke holder å åpne et bilvindu. Samtidig er også andre kjæledyr, som katter, kaniner, marsvin og hamstere utsatt for temperaturene.

Det bør eiere være oppmerksomme på under bilturen.

– Om man tar med kjæledyret på tur, bør man være nøye med å planlegge reisen. Skal du stoppe og spise, bør det være et sted der man kan ta med kjæledyret ut, sier Moseng.

Vurder hundens tilstand

Moseng sier at dyreeiere også bør ta forholdsregler utenfor bilen. Også mosjonering må tilpasses varmen.

– Om man kaster ball i parken, er hunder veldig fokusert på leken. De har instinkter som sier at de skal gjøre ting som de pleier å gjøre det, selv om det er varmt. Her må hundeeierne være flinke til å vurdere dyrene, sier veterinærforeningens president.

Hun ber eierne tenke gjennom om dyret har tykk pels, om det er gammelt eller om det har noen andre fysiske utfordringer. Eiere av kortsnuteraser som bulldogg og mops bør tas ekstra hensyn til siden rasene sliter ekstra med varmereguleringen.

– Legg trening og turer til skyggesteder om morgenen og kvelden, eller et sted der dyret kan kjøle seg ned med vann. Om svømmetrening er mulig, så er det supert om sommeren, sier Moseng.

– Må være oppmerksomme

Å klippe pelsen på kjæledyret kan være en god idé.

– Ofte ser du at hunder som får kortere pels blir veldig aktive og nesten som unge dyr igjen. Man bør imidlertid være klar over at hunden kan bli solbrent. Der det er lite skygge, er det lurt å påføre dyret solkrem på nese og rundt øynene, og der det er lite pels, sier Moseng.

Hun understreker at sommeren kan være en veldig fin tid for eiere og deres firbeinte venner.

– De må likevel være oppmerksomme på at dyret ikke kan si ifra, og at det er i våre hender, sier Moseng, og anbefaler eiere å sjekke på hjemkommunens hjemmesider for å se hvor vakthavende veterinær jobber.