NRK-sjefen i sorg over død kollega: – Ufattelig tragisk

NRK-redaktør Morten Ruud omkom i gyrokopterulykken i Finland lørdag ettermiddag. – Ufattelig tragisk, sier kringkastingssjef i NRK Thor Gjermund Eriksen.

Helikopter og flere finske nødetater var på stedet for å bidra i redningsaksjonen etter gyrokopteret.   Foto: Gareth Hutton / NTB scanpix

Saken oppdateres.

57-år gamle Ruud var pilot da gyrokopteret hans styrtet ved Kilpisjärvi i Finland lørdag ettermiddag. Om bord var også en venn av Ruud, som kom fra ulykken med lettere skader.

Morten Ruud Ruud var distriktsredaktør i NRK Finnmark.  Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX

 

Mye tyder på at værforhold var årsaken til gyrokopterstyrten i Finland, sier Havarikommisjonen.

Havarikommisjonen har startet granskningen av styrten, hvor en person mistet livet. De tror gyrokopteret fløy inn i dårlig vær, skriver Nordlys.

– Slik det ser ut nå, er det mye som tyder på at de endte opp i en uønsket værsituasjon, sier Kåre Halvorsen, som er avdelingsdirektør for luftfart i Statens havarikommisjon for transport.

– Vi har ikke noe grunn til å tro at det er noe teknisk med gyrokopteret. Vi drar følgelig ikke inn til stedet for å gjøre detaljundersøkelser. Det er dokumentert av finsk politi, sier Halvorsen videre.

Distriktsredaktør

Ruud var distriktsredaktør i NRK Finnmark, med kontor i Alta. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK kjente Ruud personlig og er i dyp sorg.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og andre kolleger i NRK er i sorg etter dødsfallet til Morten Ruud.   Foto: Berit Roald / NTB scanpix

 

– Dette er ufattelig tragisk. Morten var en av de mest kunnskapsrike og kloke journalistene jeg vet om. Han hadde dyp kunnskap om og forståelse for folk i Finnmark. For ikke å glemme hans kunnskap om norsk-russiske forhold, sier Eriksen til Medier24.

Ruud jobbet tidligere i lokalradio i Porsanger og har også vært NRK-korrespondent i Moskva. Han har siden 2013 jobbet som redaktør i NRK Finnmark.

Avbryter ferien

Også Ruuds kolleger i Nord-Norge tar tapet av kollegaen svært tungt.

– Det er vanskelig å beskrive hvordan vi har det nå. Vi er lamslått og i sorg over å ha mistet Morten så brått, sier regionredaktør Tone Kunst i NRK Nord-Norge til Medier24.

Hun avbryter ferien sin for å sørge sammen med sine kollegaer.

– Det er viktig for meg å være der for de ansatte og at vi kan snakke sammen og dele sorgen, sier Kunst.

Så Ruud få timer før

Tidligere lokalradiokollega Nils Martin Kristensen var trolig den siste personen som så Morten Ruud i live før gyrokopteret styrtet. Han driver lokalradio i Kautokeino og har kjent Ruud i nesten 30 år.

Noen timer før gyrokopteret styrtet landet det i Kautokeino for å fylle drivstoff. Ifølge Kristensen var stemning god da de tok av.

– Både Morten og kompisen hans var i kjempehumør. Det kunne ikke vært bedre, det var en fin dag med bra vær og suveren stemning. Vi sto ved flystripa og vinket da de tok av vestover, sier Kristensen til VG.

Overskyet

Havarikommisjonen vil nå undersøke forholdene rundt flyturen, slik som prosedyrer, værforhold og planlegging.

Ifølge Meteorologisk institutt var det delvis overskyet med kraftige regnbyger og torden da ulykken skjedde.

Fakta om gyrokopter
  • Blir også kalt autogyro. Blir som regel brukt hobbyentusiaster, da det har veldig liten lastemulighet.
  • Gyrokopteret fungerer som et fly, bare at vingene byttet ut eller supplert med et rotorblad på toppen. Det er propellen som gjør at maskinen får framdrift.
  • Har som regel plass til én eller to passasjer.
  • For å lette må gyrokopteret kjøre på startbanen. Luftmotstanden får deretter rotorbladene til å snurre rundt og skape oppdrift. Det den egenskapen at det trenger veldig kort vei for å lette.
  • Det er rundt 15 regisserte gyrokoptre i Norge.
  • Kilde: Wikipedia
På forsiden nå