– Det får andre eventuelt kommentere, sier han.

Sandberg svarte kun på ett spørsmål fra hvert mediehus da han møtte pressen i ettermiddag i en kaotisk pressekonferanse på brygga i Mandal, der han hadde han deltatt på et folkemøte om regjeringens arbeid med et nytt kvotesystem.

– Hvorfor deltok du i feiringen av den iranske nasjonaldagen og innføringen av prestestyret, Sandberg?

– Som stortingsrepresentant og statsråd får du invitasjon fra nesten samtlige ambassader, svarer han, og signaliserte at han deltar på flere av invitasjonene.

Klarert besøk?

– Hadde du klarert besøket i Irans ambassade med Utenriksdepartementet?

– Det er aldri slik at UD eller Statsministerens kontor kontrollerer statsrådene, svarer han uten å være mer presis om hvorvidt besøket var klarert.

– Frykter du at du har skadet norske interesser med din adferd?

– Etterpåklokskap er den sikreste klokskap.

Sandberg: Angrer

– Angrer du på reisen til Iran?

– Jeg angrer selvfølgelig på at jeg ikke varslet om reisen og tok med meg mobilen min. Men jeg vil ikke gå inn på hvilke grunner jeg hadde for ikke å varsle.

– Så det var et bevisst valg ikke å informere statsministeren kontor om reisen til Iran?

På dette tidspunktet grep Sandbergs politiske stab og kommunikasjonssjef inn, avbrøt intervjuet og loset Sandberg i all hast bort fra mediene.

Før den brå avslutningen fikk han også spørsmål om møtet han har hatt med PST etter alt bråket etter Iran-ferien med sin norsk-iranske kjæreste.

– Har du blitt advart mot forholdet til din kjæreste?

– Det kommer jeg ikke til å kommentere. Det et ubegrunnet spørsmål.

Sandberg ville heller ikke kommentere det øvrige innholdet i samtalen med PST, eller om hans kjæreste deltok i møtet.

– Jeg kommenterer ikke briefer med PST, sier han.

– Statsministeren har tillit til meg

– Fortsetter du som statsråd?

– Det er det opp til statsministeren å avgjøre. Jeg registrerer at både statsministeren og partilederen har uttrykt full tillit til meg. Men som statsråd har du ingen garanti for å beholde jobben.

– Er der flere detaljer om dine møter med, opphold i og forhold til Iran som du vil informere velgerne om nå?

På dette tidspunktet var imidlertid Sandberg skysset ut og vekk fra mediene, som langt ifra fikk stille alle spørsmålene som står igjen.

Torsdag ettermiddag inviterte han til folkemøte om nytt kvotesystem innen fiskeriene.

LES INTERVJUET MED SANDEBERG OG LETNES: - Det at jeg blir kalt spion, er ren rasisme

På dypt vann

Men mange var nok vel så nysgjerrig på om og hva Sandberg (58), som meldte flytting til Mandal i vår, hadde å si om den omstridte feriereisen til Iran med kjæresten, norsk-iranske Bahareh Letnes (28).

– Vi registrerer at du har vært på dypt vann den siste uken, åpnet møtelederen.

– At hovedstadspressen endelig er på plass for å skrive om kvotesystemet setter jeg utrolig stor pris på, smilte Sandberg, ved åpningen av møtet.

Etter at han kom hjem fra Iran har den politiske motvinden økt fra bris til storm i kastene: Statsminister må svare på nye spørsmål fra SV og Ap.

PST undersøker telefonen Sandberg hadde meg seg til Iran for å finne ut om den er hacket, og hvilke konsekvenser det vil få.

I Stortinget vurderer opposisjonen å sette saken på dagsordenen i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Og tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen mener statsminister Erna Solberg gir et dårlig signal når Sandberg får fortsette i jobben mens ansatte i forvaltningen ville risikert å miste sikkerhetsklareringen, og kanskje jobben for samme regelbrudd.