NVE opprettholder rødt farenivå for Veslemannen

Den akselererende hastigheten i øvre område av Veslemannen er halvert i løpet av natta, men NVE avventer reaksjoner på været før de vil nedjustere faregraden.

Saken oppdateres.

Det har vært store bevegelser fra fredag kveld og natt til lørdag på Veslemannen med en hastighet opp i 400 mm per døgn. Det har også vært økning i nedre del med en bevegelse på 3-5 mm i døgnet. Farenivå på rødt opprettholdes. Det kom frem under en pressekonferanse i Rauma.

Hastighetene i fjellet er nå om lag 120 mm/d i øvre del av fjellpartiet og rundt 3-5 mm/d i nedre del av Veslemannen.

- Nedbøren har avtatt, og bevegelsene i øvre del avtar som følge av dette. På bakgrunn av fremdeles store bevegelser, også i nedre del, opprettholder NVE farenivået til rødt (ekstrem) farenivå, sier geolog i NVE, Lene Kristensen, i en pressemelding.

Geolog i NVE Gudrun Dreiås Majala t.v , ordfører Lars Olav Hustad og lensmann Roar Mordal Hilde t.h. orienterer om siste utvikling for Veslemannen.  Foto: Foto: Terje Pedersen / scanpix

 

Fredag morgen ble det meldt oransje farenivå for Veslemannen på bakgrunn av værvarsel om store nedbørsmengder. Bevegelsene økte utover dagen, og kl 17.00 ble det satt rødt farenivå.


Det siste døgnet har nedbørsmengden vært på 52 mm.

- Som følge av den store nedbørsmengden så vi en markant økning i bevegelsene i den øvre delen i går kveld, som fortsatte utover mot midnatt. I den perioden var det stor aktivitet i fjellet med buldring og steinspranghendelser, sier geolog Gudrun Majala i NVE.

Hun sier det på meste beveget fjellet seg 40 cm i døgnet.

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Fjellpartiet reagerer ifølge NVE hurtig med økning i bevegelse ved mye nedbør og snøsmelting.

Ny rapport kommer kl 14.00.


Den akselererende hastigheten i øvre område er halvert i løpet av natta, men i nedre del har hastigheten hatt en liten økning.  Foto: NTB scanpix

 
På forsiden nå