Sandberg-saken

- Min frykt er at Sandberg blir gjort til syndebukk for å få avsluttet saken

Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener saken på ingen måte er over selv om Per Sandberg trekker seg. Han varsler flere spørsmål til statsministeren.

Saken oppdateres.

Flere medier skriver mandag at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) vil trekke seg i løpet av dagen etter at han den siste tiden har vært i hardt vær i forbindelse med sin Iran-ferie i sommer. Det skal ifølge Dagbladet holdes ekstraordinært statsråd klokken 13.00.

Fylkesnes forventer svar i løpet av dagen. Foreløpig kommenterer han saken slik overfor Adresseavisen:

- Min frykt er at Sandberg blir gjort til syndebukk for å få avsluttet saken, uten å komme med alle svarene, så folk slutter å grave i dette. Jeg tror at det som vi har fått innblikk i her, er en elendig sikkerhetskultur i regjeringen som Solberg har direkte ansvar for, sier SV-mannen.

Sandberg-saken
 • * 27. juli ble det kjent at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) var på en privat reise i Iran. Nærings- og fiskeridepartementet var ikke kjent med reisen før den norske ambassaden i Iran 16. juli ba om offisielle møter med Sandberg på vegne av det iranske utenriksdepartementet.
 • * 29. juli ble det kjent at Sandberg var i Iran sammen med norsk-iranske Bahareh Letnes (28). Hun har et enkeltmannsforetak som blant annet skal drive med sjømateksport.
 • * 30. juli kom Sandberg tilbake til Norge. Han fastholdt at han var i Iran på privat ferie, og at han ikke hadde politiske møter på turen. Ifølge Sandberg ble feriemålet avgjort bare 14 dager på forhånd etter at en plan om å reise til Tyrkia gikk i vasken.
 • * 31. juli opplyste Statsministerens kontor at Sandberg først orienterte dem om Iran-reisen to dager etter at han kom til landet. Ifølge regjeringens arbeidsreglement skal statsråder til enhver tid holde SMK orientert om hvor de befinner seg og hvordan de kan kontaktes. Samme dag bekreftet Sandberg at han og Letnes er kjærester.
 • * 1. august ble det kjent at Sandberg hadde med jobbtelefonen på Iran-ferien, noe som strider mot sikkerhetsrådet fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Telefonen er nå inndratt og levert til PST. Telefonen inneholdt blant annet departementets saksbehandlingssystem, epost, sms-er og kontaktliste.
 • * 2. august rykket lederen i Oslo Frp, Mazyar Keshvari, som selv er fra Iran, ut og ba Sandberg vurdere sin stilling som første nestleder i Frp. Også Frps Christian Tybring-Gjedde har etterlyst konsekvenser av Iran-turen.
 • * 3. august avviste Letnes overfor NRK at hun har tilknytning til det iranske regimet, og forklarte deltakelse på feiringer i regi av den iranske ambassaden med at hun blant annet jobber med formidling av iransk kultur i Norge. Letnes kom til Norge som asylsøker tidlig på 2000-tallet og fikk opphold i 2008. Også Sandberg har flere ganger deltatt på arrangementer i regi av Irans ambassade i Norge, også markeringen av landets nasjonaldag og innføringen av islamistisk republikk i 1979, etter at han ble fiskeriminister i 2015.
 • * 9. august antydet Sandberg at han hadde gode grunner til ikke å varsle SMK om Iran-turen på forhånd, men ville ikke si hvilke.
 • * 10. august meldte TV 2 at Sandberg tidligere har takket nei til flere sikkerhetsbrifer fra PST, blant annet i forkant av turer til høyrisikoland som Russland og Kina. Overfor NTB har Sandberg benektet dette.
 • * Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har ifølge NRK startet en undersøkelse av Bahareh Letnes' bakgrunn og mulige bånd til Irans regime.
 • * I et intervju med TV 2 11. august sa Sandbergs datter at faren kan komme til å trekke seg fra statsrådsposten. Hun sa at årsaken til at faren ikke informerte SMK, er at han ville unngå at hans fraseparerte kone fikk kjennskap til planene. Sandbergs fraseparerte kone Line Miriam Sandberg er i dag statssekretær i Helsedepartementet.
 • * Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har stilt en rekke spørsmål om reisen til Sandberg og statsminister Erna Solberg (H). Solberg, som så langt har uttrykt tillit til Sandberg, har frist til mandag 13. august med å komme med ytterligere svar, blant annet på om sensitive opplysninger knyttet til Sandbergs mobiltelefon ikke er kompromittert under reisen til Iran.
 • * 12.august skriver Adresseavisen at Sandberg og hans fraseparerte kone begge skal ha varslet Statsministerens kontor om hverandre for flere måneder siden.
 • * Mandag morgen ble det klart at Per Sandberg trekker seg. Senere på dagen ble det klart at han ga seg som nestleder i Frp også. Harald Tom Nesvik overtar som minister.
 • Fakta: NTB og Adressavisen

Bekymringsmeldinger

Han sier han forstår Sandberg trekker seg.

- Men saken er på ingen måte ingen måte over. Vi må komme til bunns i Solbergs håndtering av saken: At hun har visst om forholdet, fått bekymringsmeldinger og så videre. Vi må også komme til bunns i om flere i regjeringen har begått tilsvarende brudd, sier Fylkesnes.

Søndag skrev Adresseavisen at Sandberg og hans fraseparerte kone begge skal ha varslet Statsministerens kontor om hverandre for flere måneder siden.

Statsminister Erna Solberg (H) ville søndag ikke kommentere medieoppslagene.

- Mange ubesvarte spørsmål

Stortingsrepresentant Une Aina Bastholm (MDG) var en av de som gikk aller først ut og mente at Per Sandberg burde trekke seg.

Miljøpartiet De Grønnes Une Bastholm mener man må se på statsminister Erna Solbergs rolle i Sandberg-saken.  Foto: Kristin Svorte

- Dersom det stemmer at han trekker seg, er det ryddig av han, og en naturlig konsekvens når han har satt private hensyn foran rikets sikkerhet, sier Bastholm til Adresseavisen mandag morgen.

- Men det har kommet opp såpass mange ubesvarte spørsmål i denne saken, at den uansett ikke avsluttes med hans avgang. Vi må også få vite hva statsministeren har gjort for å hindre denne skandalen. Det begynner å bli en veldig alvorlig sak for regjeringen, sier Bastholm.

Lars Haltbrekken (SV) vil ikke spekulere rundt om dette er en frivillig avgang eller ei:

- Det var det eneste fornuftige Sandberg kunne gjøre. Men vi kommer til å forfølge saken videre, rundt dette med sikkerhet, sier Haltbrekken.

SVs Lars Haltbrekken.  Foto: Privat

- Klokt valg

Christian Tybring-Gjedde mener Per Sandberg gjør et klokt valg dersom han trekker seg. Sandbergs partikollega sier til Nettavisen at det vil være klokt av Sandberg å trekke seg.

-Det er trist, men jeg er ikke overrasket. Per Sandberg har tatt et klokt valg, sier Tybring-Gjedde.

Han understreker at han uttaler seg med forbehold om at opplysningene stemmer.

Carl I. Hagen sier til Aftenposten at Sandberg ikke hadde annen utvei.

– Det begynte å bli et ganske kraftig opprør i partiet. Omsider har han handlet klokt, sier han.

Hagen tror heller ikke at Sandberg kan fortsette som nestleder i partiet.

– Det kan jeg veldig vanskelig se. Fordi alt det som nå har skjedd, har åpenbart vært til skade for partiet, sier Hagen.

Kritisk

Christian Tybring-Gjedde har tidligere vært kritisk til det Sandberg har foretatt seg i Iran-saken.

– Solberg bør se på sammensetningen av regjeringen og om Sandberg kan fortsette som fiskeriminister etter dette, sa Tybring-Gjedde til NTB tidligere denne måneden.

Terje Aasland (Ap) er blant de stortingsrepresentantene som krever svar fra Solberg. Han forenter svar i løpet av dagen, men etter statsråd.

- Vi vil ha svar på de spørsmålene vi har stilt, og så må vi vurdere om det er grunnlag for ytterligere spørsmål, sier Aasland til Adresseavisen.

På forsiden nå