Flere medier skriver mandag at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) vil trekke seg i løpet av dagen etter at han den siste tiden har vært i hardt vær i forbindelse med sin Iran-ferie i sommer. Det skal ifølge Dagbladet holdes ekstraordinært statsråd klokken 13.00.

Fylkesnes forventer svar i løpet av dagen. Foreløpig kommenterer han saken slik overfor Adresseavisen:

Bekymringsmeldinger

Han sier han forstår Sandberg trekker seg.

- Men saken er på ingen måte ingen måte over. Vi må komme til bunns i Solbergs håndtering av saken: At hun har visst om forholdet, fått bekymringsmeldinger og så videre. Vi må også komme til bunns i om flere i regjeringen har begått tilsvarende brudd, sier Fylkesnes.

Søndag skrev Adresseavisen at Sandberg og hans fraseparerte kone begge skal ha varslet Statsministerens kontor om hverandre for flere måneder siden.

Statsminister Erna Solberg (H) ville søndag ikke kommentere medieoppslagene.

- Mange ubesvarte spørsmål

Stortingsrepresentant Une Aina Bastholm (MDG) var en av de som gikk aller først ut og mente at Per Sandberg burde trekke seg.

Miljøpartiet De Grønnes Une Bastholm mener man må se på statsminister Erna Solbergs rolle i Sandberg-saken. Foto: Kristin Svorte

- Dersom det stemmer at han trekker seg, er det ryddig av han, og en naturlig konsekvens når han har satt private hensyn foran rikets sikkerhet, sier Bastholm til Adresseavisen mandag morgen.

- Men det har kommet opp såpass mange ubesvarte spørsmål i denne saken, at den uansett ikke avsluttes med hans avgang. Vi må også få vite hva statsministeren har gjort for å hindre denne skandalen. Det begynner å bli en veldig alvorlig sak for regjeringen, sier Bastholm.

Lars Haltbrekken (SV) vil ikke spekulere rundt om dette er en frivillig avgang eller ei:

- Det var det eneste fornuftige Sandberg kunne gjøre. Men vi kommer til å forfølge saken videre, rundt dette med sikkerhet, sier Haltbrekken.

SVs Lars Haltbrekken. Foto: Privat

- Klokt valg

Christian Tybring-Gjedde mener Per Sandberg gjør et klokt valg dersom han trekker seg. Sandbergs partikollega sier til Nettavisen at det vil være klokt av Sandberg å trekke seg.

-Det er trist, men jeg er ikke overrasket. Per Sandberg har tatt et klokt valg, sier Tybring-Gjedde.

Han understreker at han uttaler seg med forbehold om at opplysningene stemmer.

Carl I. Hagen sier til Aftenposten at Sandberg ikke hadde annen utvei.

– Det begynte å bli et ganske kraftig opprør i partiet. Omsider har han handlet klokt, sier han.

Hagen tror heller ikke at Sandberg kan fortsette som nestleder i partiet.

– Det kan jeg veldig vanskelig se. Fordi alt det som nå har skjedd, har åpenbart vært til skade for partiet, sier Hagen.

Kritisk

Christian Tybring-Gjedde har tidligere vært kritisk til det Sandberg har foretatt seg i Iran-saken.

– Solberg bør se på sammensetningen av regjeringen og om Sandberg kan fortsette som fiskeriminister etter dette, sa Tybring-Gjedde til NTB tidligere denne måneden.

Terje Aasland (Ap) er blant de stortingsrepresentantene som krever svar fra Solberg. Han forenter svar i løpet av dagen, men etter statsråd.

- Vi vil ha svar på de spørsmålene vi har stilt, og så må vi vurdere om det er grunnlag for ytterligere spørsmål, sier Aasland til Adresseavisen.