Naturvernforbundet ut mot ordførere som kritiserer rovdyrforvaltningen

Naturvernforbundet mener de mange ordførerne som protesterer mot rovdyrforvaltningen, ikke har forstått stortingsforliket riktig, ifølge Nationen.

Saken oppdateres.

En tredel av landets ordførere, 150 i alt, har undertegnet brev til statsminister Erna Solberg (H) med krav om å gjennomgå rovviltforvaltningen og sørge for at det er i tråd med rovviltforliket. Protestene startet etter at regjeringen beordret den regionale rovviltnemnda til å gi mer plass til bjørn i Midt-Norge.

Nå har Naturvernforbundet også sendt brev til statsministeren for å gå i rette med det de mener er feil i brevene fra ordførerne.

– Ordførerne agerer som om rovdyr er jaktbare arter i beste velgående, der det nærmest skal gis fellingstillatelser på autopilot i det meste av landet. Men de kan ikke se bort fra utgangspunktet for rovdyrforvaltningen: Bjørn, gaupe, jerv og ulv står på norsk rødliste som sterkt truet, og derfor er de fredet, sier forbundets rådgiver Christian Børs Lind til Nationen.

Han sier ordførerne vil unngå rovdyr i beiteprioriterte områder og at bjørn som beveger seg inn i disse områdene må skytes før det oppstår skade.

– Dersom rovdyr skal avlives nærmest slavisk når de kommer utenfor rovdyrprioriterte områder, vil noen dyr være henvist til avgrensede enklaver der innavl vil være satt i system, mener Børs Lind.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) har invitert noen av ordførerne til et møte onsdag. Også den ferske mat- og landbruksministeren Bård Hoksrud (Frp) skal delta.

(©NTB)

På forsiden nå